Kako odabrati vrtić za dijete: Nekoliko korisnih savjeta daju nam “Sveznalice”

Kako-odabrati-vrtić-za-dijete-Nekoliko-korisnih-savjeta-daju-nam-Sveznalice.jpg

Kako dijete raste i sazrijeva, stvara se potreba za socijalizacijom mališana u širem okruženju. Vrtići su dobra opcija za socijalizaciju, te za razvoj kognitivnih sposobnosti, kreativnosti, socijalnih, emocionalnih i drugih vještina kod najmlađih. Kako odabrati vrtić za dijete i o čemu voditi računa prilikom izbora, saznajte u nastavku.

Upis djeteta u vrtić je značajan zbog razvoja društvenosti kod djece, sticanja različitih zdravih navika u širem okruženju, socijalizacije, ali i potreba roditelja koji su zaposleni. Dijete u vrtiću provodi veliki dio vremena, a roditelj svoje dijete kao najveću vrijednost povjerava vrtiću. Kako odabrati vrtić za dijete i donijeti odluku da ga na čuvanje povjerimo pravim osobama, objasnila nam je socijalna radnica, vlasnica i direktorica banjalučke predškolske ustanove “Sveznalice”, Ruža Lukić:

Kako-odabrati-vrtić-za-dijete-Nekoliko-korisnih-savjeta-daju-nam-Sveznalice.jpg

“U osmišljavanju vrtića kao djelatnosti, osim standarda koji su regulisani u okviru Zakona o predškolskom obrazovanju, sve nas koji se profesionalno bavimo ovom oblašću treba da vodi i roditeljska percepcija. Iz ugla roditelja, izgled i lokacija vrtića, kao i organizacija rada i prostora jednako su važni”, kaže Ruža Lukić.

Kako-odabrati-vrtić-za-dijete-Nekoliko-korisnih-savjeta-daju-nam-Sveznalice.jpg

“Enterijer vrtića treba biti prilagođen i stimulativan za dječji razvoj. To prije svega znači da sam prostor, kao i namještaj i igračke, moraju biti bezbjedni, bez toksičnih boja i opasnih materijala, prilagođeni dječjoj upotrebi i sigurnom boravku. Pored toga, enterijer bi trebalo da bude dekorisan živahnim bojama, kako bi aktivirao dječje kreativne potencijale. Igračke i edukativni rekviziti koje djeca koriste, treba da su prilagođeni uzrastu i bezbjedni za upotrebu, kako bi mališani proveli kvalitetno i maštovito vrijeme tokom boravka u predškolskoj ustanovi. I, naravno, higijena mora bespogovorno da bude na maksimalno visokom nivou”, naglašava direktorica “Sveznalica”.

Drugo pitanje koje roditelji često postavljaju jeste: “Ko su zaposleni u vrtiću? Da li će zaposleni njegovati dobre odnose sa djecom, roditeljima, ali i međusobno?”

“Kao direktorici vrtića, izuzetno mi je važno kakvi su vaspitači koji čine moj tim. Oni su ti koji djetetu moraju da pružaju osjećaj sigurnosti i bliskosti i odgovorni su i za iniciranje situacija u kojima će dijete moći vježbati emocionalne i socijalne vještine, usvajati nova znanja, razvijati sistem vrijednosti i postupno se osamostaljivati”, kaže Ruža Lukić.

Direktorica vrtića “Sveznalice” objašnjava da je ključna uloga u razvojnoj sredini zapravo vaspitač koji podstiče, usmjerava, prati djecu, istražuje zajedno s djecom, poštuje njihovu samostalnost tokom razlicitih aktivnosti.

“Biti u isto vrijeme i dijete i odrasla osoba, dar je i vještina uspješnih vaspitača”, uz osmijeh podsjeća naša sagovornica, te dodaje: “Ponosna sam na stručni tim na našoj prvoj lokaciji – produženom boravku, jer “Sveznalice” djeca vole i u njemu se osjećaju prijatno, baš kao u svom domu!”

Kako-odabrati-vrtić-za-dijete-Nekoliko-korisnih-savjeta-daju-nam-Sveznalice.jpg

Još jedna stvar koja je jako bitna, naročito za mame mališana, jesu obroci u vrtićima.

“Hrana koja se djeci nudi, treba da bude ispravna i nutritivno bogata, a obroci uravnoteženi. Djeca uživaju u zajedničkim ručkovima, i to su često trenuci kada se, zbog dobrog društva, oni izbirljiviji usude da probaju namirnice koje inače ne vole”, kaže nasmijano naša sagovornica.

“Često je zdrava hrana na kojoj insistiramo i kod kuće i u vrtićima, najmanje privlačna svojim ukusom. Djecu ne treba forsirati na nešto što ne žele. Sve dobre navike se daju usvojiti uz strpljiv pristup djetetu, pa tako i one u vezi sa ishranom. Ono što bih naglasila jeste da o tome i te kako treba voditi računa od najranijeg djetinjstva, još sa uvođenjem čvrste hrane, jer zdravi obroci jesu prevencija mnogih bolesti u odrasloj dobi. Takođe, ne ustručavajte se da porazgovarate sa odgovornim licima o rasporedu i kvalitativnom sadržaju obroka kada upisujete djecu u vrtić. Osobito ako dijete ima intoleranciju ili alergiju na određenu vrstu namirnica.”

Kako-odabrati-vrtić-za-dijete-Nekoliko-korisnih-savjeta-daju-nam-Sveznalice-mamaklik.jpeg

Direktorica “Sveznalica” podsjeća i na to da bez ustručavanja postavite svako pitanje koje vas zanima. Od veličine grupa, preko načina rada sa djecom, do higijene, ishrane ili vrste programa koji su vam na raspolaganju.

Trenutno vrtić “Sveznalice” organizuje cjelodnevni i poludnevni boravak, a jedini u Banjaluci priprema program noćenja u vrtiću, koji je poznatiji u svijetu pod imenom “Happy Friday”.

Vrtić „Sveznalice“ se nalazi u Novoj Varoši u prijatnom ambijentu kuće koja nudi sve komoditete jedne predškolske ustanove, a opet odiše porodičnom atmosferom i toplinom doma.

Kako navodi naša sagovornica, “Dani otvorenih vrata Dječjeg vrtića Sveznalice” nude pogodnosti za roditelje i mališane.

Ističe i to da je upis djece jednostavan, putem online prijave www.sveznalice.info, dolaskom lično na adresu, ili na broj telefona 066 581 088.

Kako-odabrati-vrtić-za-dijete-Nekoliko-korisnih-savjeta-daju-nam-Sveznalice-mamaklik.jpeg

Kako da pripremite dijete (i sebe) za vrtić – Savjeti vaspitača

Kada dijete može SAMOSTALNO da se OBUČE? VODIČ od 1. godine do polaska u školu

Ovo je 5 dokazanih prednosti upisa i boravka djece u vrtiću