Počinje sistematski pregled za upis u školu budućih prvačića Banjaluke

Počinje Sistematski pregled za upis u školu budućih prvačića Banja Luka.jpg

Sistematski pregled djece za upis u prvi razred osnovne škole 2020. godine u banjalučkim školskim stomatološkim ambulantama su u toku, a od 17. februara počinju i pregledi kod pedijatra, potvrdili su to u Domu zdravlja.

Sistematski pregled djece za upis u prvi razred osnovne škole u specijalističkim ambulantama iz pedijatrije u Banjaluci, obavljaće se od 17. februara  do 31. marta, a pregledi kod školsih zubara trajaće do kraja aprila.

– Roditelji, odnosno staratelje djece mogu da se jave u školske stomatološke ambulante, lično ili putem telefona, te zakažu termine pregleda – rekli su u Domu zdravlja.

Podsjetili su da se školske stomatološke ambulante raspoređene u osam osnovnih škola.

-Sistematski pregled djece za upis u prvi razred osnovne škole u specijalističkim ambulantama iz pedijatrije obavljaće se od 17. februara  do 31. marta. Pregledi će se obavljati na lokalitetu Poliklinike za svu djecu koja su evidentirana kod pedijatara u Dom zdravlja Banjaluka – naveli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Dodali su da će se pregledi obavljati u dvije smjene od 7.30 do 19.30.

– Djecu će pregledati pedijatri kod kojeg su evidentirani po unaprijed isplaniranom rasporedu. Roditelji će biti obaviješteni telefonski o terminu pregleda. U slučaju da roditelji ne budu telefonski pozvani, pregled djeteta mogu sami zakazati – naveli su u Domu zdravlja.

NAPOMENULI SU DA SU RODITELJI U OBAVEZI DA NA PREGLED PONESU MEDICINSKU DOKUMENTACIJU DJETETA I VAŽEĆU ZDRAVSTVENU KNJIŽICU.

-Ukoliko u novoj zdravstvenoj knjižici nema evidencije o primljenim vakcinama potrebno je donijeti staru zdravstvenu knjižicu ili drugi dokument o obavljenoj vakcinaciji – istakli su u Domu zdravlja.

Prošlogodišnji rezultati sistematskih pregleda su u najmanju ruku bili poražavajući. U 2019. godini pred upis u prvi razred pregledano je 1.250 djece.

U toku pregleda ustanovljeno je da ima oko 13 odsto gojazne djece te isto toliko djece s lošim držanjem i blažim deformitetima grudnog koša. Ustanovljeno je da je higijena usne šupljine na niskom nivou tako da oko 20 odsto mališana ima značajan karijes.

Evidentirano je da je došlo do znatnog porasta poremećaja vida kod mališana i oko 12 odsto djece upućeno na oftamološke preglede, što je, prema informacijama iz Doma zdravlja značajno vreći procenat u odnosu na prethodne godine.

Uočen je i veći broj djece s lošim izgovorom, njih oko 13 odsto, te da su oni upućeni logopedu.

Rasporedi školskih zubara:

OŠ „Ivo Andrić“ pripadaju djeca te škole i iz škola  „Jovan Cvijić“ i „Miloš Crnjanski“;

OŠ „Zmaj Jova Jovanović“ pripadaju djeca te škole i iz osnovnih škola „Branislav Nušić“, „Petar Kočić“, „Milan Rakić“, „Vojislav Ilić“ i „Dositej Obradović“;

OŠ „Desanka Maksimović“ pripadaju djeca iz te škole te mališani iz škola „Milutin Bojić” i „Sv. Ćirilo i Metodije“;

OŠ. „Branko Radičević“ obuhvata djecu te škole i mališani iz škola „Stanko Rakita“ i „P.P. Njegoš“;

OŠ. „Sveti Sava“ obuhvata djecu te škole i mališane iz škola „Mladen Stojanović“ i „Miroslav Antić“;

OŠ. „Borisav Stanković“ obuhvata djecu te škole i mališane iz škola  „Ivan Goran Kovačić“ i O.Š. „Jovan Dučić“;

OŠ. „Georgi Stojkov Rakovski“ obuhvata djecu te škole i mališane iz škola „Aleksa Šantić“ i „Đura Jakšić“;

OŠ. „Vuk Stefanović Karadžić“ obuhvata djecu te škole i mališane iz škole „Branko Ćopić“.

Srpskainfo