TRUDNICE PITAJU: Šta se smije a šta ne smije u trudnoći, šta je tačno a šta ne?

TRUDNICE PITAJU- Šta se smije a šta ne smije u trudnoći, šta je tačno a šta ne mamaklik.jpg

Trudnice pitaju da li su bezbjedne uobičajene stvari koje smo rutinski obavljale prije drugog stanja, poput masaže ili tople kupke, ali se interesuju i za određena zdravstvena stanja da li je to što im se dešava OK ili predstavlja problem zbog kojeg bi trebalo konsultovati ljekara.

Trudnice pitaju ali su obično i zasute raznoraznim savjetima. Naravno, za svaku dilemu dobićete više “najboljih” savjeta: od mame, svekrve, komšinice, drugarice koja je već “odradila” trudnoću…

Ti savjeti često mogu biti protivrječni, tipa – jedno valja, drugo ne valja, dok će neko drugi reći da prvo ne valja, a drugo valja… I tako, nikad kraja. Često im dobronamjerni gestovi prave zbrku u glavi, pa u određenoj situaciji ne znaju kako da postupe. Kako izaći na kraj s ovim? Gdje je u tim nedoumicama prava istina ili, makar, medicinski opravdana teza?

Pred vama je 6 najčešćih pitanja trudnica o zdravlju, koje su nam postavile, a odgovore pročitajte u nastavku:

Da li fizička aktivnost može da šteti budućoj mami?

NETAČNO

Fizička aktivnost preporučuje se trudnicama od prvih dana trudnoće pa sve do porođaja. Zahvaljujući adekvatnim i svakodnevnim vježbama, obezbjeđuje se pravilno disanje, poboljšava rad limfnih žlijezda i tonus mišića.

Bavljenje sportom umanjuje osjećaj tjeskobe, a umor prouzrokovan vježbanjem (pozitivan umor) omogućava zdrav san.

Naravno, s fizičkim naprezanjem ne treba pretjerivati, već je neophodno izvoditi lagane i nježne pokrete, koji organizam neće suviše opteretiti.

Ako gimnastiku kombinujete sa šetnjom, jogom ili plivanjem, postići ćete još bolji efekat i samim tim još bolje ćete se osjećati.

TRUDNICE PITAJU- Šta se smije a šta ne smije u trudnoći, šta je tačno a šta ne mamaklik.jpg

Da li depilacija voskom opasna u trudnoći?

TAČNO

Kreme za depilaciju, zbog hemikalija koje sadrže, mogu iritirati kožu, ali veću opasnost predstavlja depilacija voskom, jer se kod 90 posto žena tokom trudnoće javljaju proširene vene i pucaju kapilari.

Svaka mehanička iritacija ovog područja predstavlja pravu traumu za kožu. Preporučuju se brijač (oštar i sa losionom od aloje) i obična pasta za brijanje.

Ako želite dugotrajniji rezultat, upotrijebite električni depilator (silk epil), on dlaku čupa iz korijena, ali na mnogo nježniji način nego vosak.

Kosa nakon trudnoće opada, ali će izrasti nova?

TAČNO

Porođaj i dojenje izmuče organizam pa njegov imunitet opada. Moguće je da se dogodi da na češlju ili jastuku pronađete gomilu opalih vlasi i da vas to jako zabrine.

Ne očajavajte, to je normalna pojava nakon porođaja. Uskoro će se hormoni vratiti na pređašnji nivo i kosa će ponovo izrasti baš na onim mjestima odakle je otpala.

Da se ne biste previše opterećivali ovom neizbježnom pojavom, odlučite se za kraću frizuru.

Trudnice pitaju i da li su masaže opasne u trudnoći?

NETAČNO

Masaža može imati samo pozitivan učinak. Počevši od limfne drenaže, koja je korisna za smanjenje otoka te za bolji protok krvi venama, pa sve do jednostavne masaže leđa, koja odstranjuje bolove u lumbalnom dijelu.

Ne preporučuju se samo one masaže koje se sprovode uz primjenu električnih uređaja.

Takođe, treba izbjegavati izrazito energične dodire, kao i one direktno usmjerene na stomak. U svakom slučaju treba se posavjetovati s profesionalnim terapeutom/kinjom.

TRUDNICE PITAJU- Šta se smije a šta ne smije u trudnoći, šta je tačno a šta ne mamaklik.jpg

Trudnice pitaju da li se farbanje kose se ne preporučuje u drugom stanju?

TAČNO

Hemikalije iz farbe za kosu preko kože glave ulaze u krvni sistem te predstavljaju opasnost i za trudnicu i za dijete. Mogu se javiti i reakcije na koži. Naime, tokom trudnoće nije zagarantovna bezbjednost nijednog proizvoda, čak ni onog koji ste ranije redovno koristili.

Naravno, nekim budućim mamama farbanje neće smetati, pa ga tokom čitave trudnoće mogu nesmetano sprovoditi. Onim drugima preporučujemo prirodne boje za kosu (izrađene od biljnih pigmenata), jer one ne bi trebalo da izazovu bilo kakave štetne posljedice.

Međutim, iz predostrožnosti, na malom dijelu kože iza uha trebalo bi provjeriti ima li bilo kakavih reakcija na boju. Kana je takođe dobar izbor. Za sve druge intervencije (izvlačenje pramenova, mini-val…) najbolje je sačekati da prestanete s dojenjem.

Trudnice pitaju da li je bolje tuširanje nego kupanje u kadi?

TAČNO

Leći u kadu punu vode te opustiti mišiće i zglobove svakako je dragocjen užitak. Ali u trudnoći se pravila mijenjaju.

Ako je voda pretopla, može doći do naglog pada pritiska, vrtoglavice pa čak i nesvjestice. To se događa zato što toplota širi krvne sudove, usporavajući tako protok krvi.

Kao posljedica visoke temperature vode može se javiti i neugodno grčenje trbušnih mišića. Zato je bolji izbor tuširanje prijatno mlakom vodom.

MamaKlik.com

Svi TESTOVI U TRUDNOĆI koji otkrivaju genetičke nepravilnosti ploda

Potencijalno opasna stanja i opasnosti u trudnoći: Prepoznajte simptome

Šta se NE SMIJE u trudnoći? ISTINA ili MIT: 10 najčeščih pitanja trudnica