Kako odrediti termin porođaja? Izračunajte datum dolaska bebe na svijet

Kako odrediti termin porođaja? Izračunajte datum dolaska bebe na svijet

Kako odrediti termin porođaja? Naegelovo pravilo ili formula je pouzdan metod ako je trudnica imala redovnu menstruaciju. U slučaju neredovnih ciklusa, termin porođaja se izračunava na osnovu ultrazvučnih mjera embriona ili fetusa.

Uradili ste test na trudnoću i on je pokazao dvije crvene crtice. Čestitamo! Pred vama je divan i istovremeno buran period, prepun psihofizičkih promjena, koji će rezultirati rođenjem preslatke malene bebice. Ili bebica. 🙂 Vjerovatno vas prožima nestrpljenje i ne možete da dočekate da vam vaš ginekolog potvrdi datum dolaska bebe na svijet. Ako se pitate kako odrediti termin porođaja, evo kako možete sami da ga utvrdite!

Kako odrediti termin porođaja?

Prosječna trudnoća traje 280 dana ili 40 nedjelja.

U izračunavanju termina porođaja, ginekolozi se najčešće koriste takozvanim Naegelovim pravilom, po kome se termin porođaja izračunava sljedećom formulom:

Prvi dan posljednje menstruacije + 7 dana – 3 mjeseca + 1 godina = očekivani termin porođaja

Primjer:

  • Prvi dan menstruacije 3. oktobar 2019.
  • + 7 dana = 10. oktobar 2019.
  • – 3 mjeseca = 10. juli 2019.
  • + 1 godina = 10. juli 2020.

Naegelovo pravilo je pouzdano u slučaju da trudnica ima idealan menstrualni ciklus koji traje 28 dana.

Ukoliko vaš menstrualni ciklus traje duže od 28 dana, dodatni dani se sabiraju, a ako on traje kraće od 28 dana, dani se oduzimaju prilikom izračunavanja termina porođaja.

U slučaju da su vaši menstrualni ciklusi neredovni ili da ne znate kada ste imali posljednju menstruaciju, izračunavanje termina porođaja pomoću Naegelovog pravila postaje nepouzdana metoda, pa se u tom slučaju termin izračunava na osnovu ultrazvučnih mjera embriona ili fetusa.

Potencijalno opasna stanja i opasnosti u trudnoći: Prepoznajte simptome

Šta se NE SMIJE u trudnoći? ISTINA ili MIT: 10 najčeščih pitanja trudnica

Kako NEGATIVAN RH FAKTOR u trudnoći može dovesti do PROBLEMA