Carski rez od A do Ž

Porođaj donosi novi život i zbog toga je svaki divan i drugačiji…

Ponekad se može čuti mišljenje da je samo vaginalni porođaj “prirodan”, čime se ističu nepotrebne razlike među majkama. Mi smatramo da je svaki porođaj prirodan, pa tako i onaj izveden carskim rezom. Ipak, treba istaći da je porođaj carskim rezom ipak operacija. Iako se ona danas rutinski izvodi, ova operacija kao i svaka druga sa sobom može da nosi određene rizike. Buduće mame bi, prije carskor reza, trebalo da se infromišu o ovakvoj vrsti hirurškog zahvata. Kako bismo otklonili vaše sumnje ili brige koje možda imate, upoznajemo vas sa osnovnim stvarima vezanim za ovu vrstu porođaja.

Indikacije za carski rez

Carski rez je indikovan odnosno preporučen u slučajevima kada je vaginalni porođaj iz određenih medicinskih razloga opasan za majku ili bebu ili pak za oboje, zbog anomalija i oboljenja genitalnih organa, kad u trudnoći ili pri samom porođaju dođe do komplikacija te se mora hitno izvesti.

Najčešće indikacije za carski rez su: prethodni carski rez sa vertikalnim rezom materice, ali i dva ili više carskih rezova sa horizontalnim rezom materice.

AKO STE IMALI JEDAN CARSKI REZ, SLjEDEĆI POROĐAJ JOŠ UVijEK MOŽE BITI VAGINALNIM PUTEM

Carski rez se radi i u slučajevima suženja karlice, poprečnog položaja ploda, pretećeg prsnuća materice, prednjačeće posteljice, vulvovaginalnog herpesa, prijevremenog odlubljivanja posteljice koje smanjenjem površine pričvršćene uz matericu smanjuje dotok krvi do bebe, a pojavom krvarenja prijeti da ugrozi stanje trudnice.

U relativne indikacije za carski rez spadaju: višeplodna trudnoća, prethodni carski rez, teška preeklampsija, produženi porođaj, jako veliki plod koji prednjači nogama ili zadnjicom, operacije na materici, različite vrste akutnih infekcija…

Koliko traje i kako izgleda operativni zahvat?

Carski rez obično traje oko 40 minuta, u nekim slučajevima i duže. Trudnici se prvo u venu uvodi kanila pomoću koje dobija infuziju, a potom se odvozi u operacionu salu gdje dobija anesteziju.

Vrsta anestezije zavisi od stanja trudnice i dogovora ginekologa i anesteziologa. Ona može biti opšta, i daje se uglavnom za hitna stanja te trudnica nije svjesna toka porođaja. Ukoliko dobije regionalnu (epiduralna ili spinalna) anesteziju, trudnica je budna tokom trajanja operacije.

Uobičajena praksa je da se radi horizontalni rez, koji je u medicini poznat kao Pfannenstielova ili Joel Cohenova laparotomija, i vrši se nekoliko centimetara iznad gornjeg ruba stidnih dlačica.

Vertikalni rez se radi samo kod komplikacija ili urgentnih porođaja, naziva se i donjom medijalnom laparotomijom, a radi se preko sredine stomaka, između pupka i simfize. Nakon presijecanja kože, presijeca se tkivo po slojevima do meterice, uz razmicanje prednjih trbušnih mišića. Kada se napravi rez na materici uklanjaju se plodovi ovoji i beba se vadi napolje. Nakon toga vadi se posteljica te se pristupa zatvaranju materice i trbušnog zida po slojevima.

Kako god da se radi carski rez, u opštoj ili regionalnoj anesteziji, bebe odmah pregleda pedijatar, dok se porodilje smiještaju na odjeljenje intenzivne njege.

Porodilje na odjeljenju, a u pojedinim slučajevima još u operacionoj sali, dobijaju lijekove protiv bolova. Nakon carskog reza, ukoliko ne dođe do komplikacija, porodilje ostaju u bolnici pet do sedam dana.

Moguće komplikacije

Kod hitnih carskih rezova se češće mogu javiti komplikacije i to uglavnom infekcija kože i potkožnog tkiva. Prilikom samog zahvata moguće je da dođe do povreda mokraćnog mjehura i cijevi, krvnih žila kao i crijeva te da dođe do krvarenja. Moguće je, ali vrlo rijetko, da se prilikom operacije povrijedi beba. Ozbiljnije komplikacije, u današnje vrijeme, su zaista rijetke.

Oporavak nakon carskog reza

U bolnici će doktor i medicinska sestra uputiti porodilju kako se treba ponašati nakon operacije. Drugi dan nakon operacije bolovi nisu tako intenzivni, ali se obično i dalje daju lijekovi za njihovo ublažavanje. Prati se temperatura porodilje, krvni pritisak, pregleda se i previja rana, a porodilja počinje da doji bebu.

Drugi dan nakon operacije porodilja ustaje uz pomoć medicinske sestre, jer je kretanje veoma važno za cirkulaciju, stanje crijeva i razmjenu materija u tijelu.

Kateter se vadi, forsira se spontano mokrenje, a počinje se i sa unošenjem tečnosti. Prvo su dozvoljeni čajevi i sokovi, zatim supe, potom kašasta hrana i keks da bi se na kraju prešlo na normalan način ishrane.

Rana u početku zateže, a konci se vade sedam do deset dana od operacije. Prva ginekološka kontrola je nakon mjesec dana. Takođe, kao i kod vaginalnog porođaja, seksualni odnosi se ne preporučuju u prvih četiri do šest nedjelja nakon operacije.

KADA DOĐU KUĆI, PORODILJE NE TREBA DA DIŽU NIŠTA TEŽE OD SVOJE BEBE

Potrebno je da se odmaraju, redovno kreću i pravilno hrane.

Žene koje se porode carskim rezom imaju vaginalno krvarenje nakon porođaja, isto kao i one čija beba dođe na svijet vaginalnim putem. Količina vaginalnog krvarenja se smanjuje iz dana u dan, a vaginalni iscjedak ili lohije postaju sve bistrije.

Iako kretanje porodilje postaje sve slobodnije, žena bi ipak neko vrijeme trebalo da se suzdržava od jakih napora. Ako vam ginekolog ili fizioterapeut to dozvoli, možete i da nosite pojas za pridržavanje trbušnih mišića.

Ukoliko se desi da nakon odlaska iz bolnice primijetite da je rana crvena, upaljena, da curi ili da je neki od konaca popustio, treba odmah da se javite svom ginekologu.

Ožiljak ispočetka izgleda otečeno sa gornje strane i drugačije je boje u odnosu na kožu. Ovo se vremenom povlači i uz adekvatnu njegu nakon vađenja konaca rana postaje jedva primjetna tokom narednih par mjeseci. Kod nekih žena može se javiti takozvani keloid, odnosno pretjerani razvitak ožiljka, kada je on iznad nivoa kože, zadebljan, često tamnije prebojen.

KAKO GOD DA rodite VAŠU BEBU, SIGURNI SMO DA ĆE ONA POSTATI Cijeli VAŠ SVijET, DA ĆETE O NJOJ BRINUTI NAJBOLJE ŠTO MOŽETE I DA ĆETE je NEIZMjERNO VOLjETI.

Pogled na vašu bebicu koja je utonula u san nakon podoja donijeće vam takvu radost da o porođaju više nećete ni razmišljati i zato ne dozvolite da budete dio podjela da li ste dijete donijele na svijet na ovaj ili onaj način. Najvažnije od svega je da je vaša beba sada tu i da je dobro.