ZANIMLJIVE činjenice o bebama koje vjerovatno niste znali

Bebe – tako mala i nevjerovatna bića. Još dok rastu i razvijaju se u stomaku, postajemo svjesni koliko je čudesna magija nastanka jednog novog života. Fascinantno zvuči srce koje kuca već u 6. nedjelji trudnoće, kao i činjenica da će beba u jednom momentu početi da čuje u stomaku i da prepoznaje ukuse…

Donosimo vam još neke nevjerovatne činjenice o bebama:

  1. Razvoj mozga do treće godine života opsežniji je nego u cijelom preostalom životu.

2. Bebe mogu da prepoznaju majčino lice i miris već odmah nakon porođaja. A već sa šest nedjelja one mogu da prepoznaju glas svog tate među više muških glasova!

3. U prvoj godini bebe spavaju od 10 do 19 sati dnevno, dok roditelji u tom istom periodu spavaju od 400 do 750 sati manje nego inače. Ovaj podatak nas nije začudio, zar ne?!

4. Prosječna težina novorođenčeta iznosi 3.300 g. U prva tri mjeseca života, težina bebine glave iznosi čak četvrtinu njene ukupne težine!

5. Bebe se rađaju bez čašica u koljenima. One se formiraju tek od drugog do šestog mjeseca života.

6. Zvuk nekog instrumenta ili pjevanje omogućava prijevremeno rođenim bebama da bolje spavaju, ali i da se lakše hrane.

7. U svijetu se svakih osam sekundi rodi jedna beba. Čudesno, zar ne?!

8. Bebe se rađaju sa 300 kostiju u tijelu, dok odrasle osobe imaju mnogo manje – tek 206. Kod beba se mnoge sitnije kosti u tijelu kasnije spajaju u jednu.

9. Nemaju sve bebe kad se rode plave oči. Ova boja očiju češća je od drugih, ali nije jedina. Bebe koje će kasnije imati smeđe oči najčešće se rađaju sa bojom očiju koja je najsličnija sivoj.

Zašto bebe prestanu da plaču čim roditelji ustanu