Profesor Snežana Plešinac: Blizanaca će biti sve više

Kako biomedicinski potpomognuta oplodnja postaje sve zastupljeniji metod na putu do potomstva, ima i više “duplih i troduplih radosti”

Trojke, pa i četvorke, a pogotovo blizanci nisu baš rijetkost, ali u budućnosti možemo da očekujemo da ova pojava postane – uobičajena.

Kako biomedicinski potpomognuta oplodnja postaje sve zastupljeniji metod na putu do potomstva, ima i sve više blizanačkih trudnoća i “duplih radosti”.

Iako se kod jednojajčanih blizanaca veoma često desi neka vrsta komplikacije, najčešće diskordinantni rast, većina ovih problema je predvidiva ukoliko se u 12. njedelji trudnoće uradi dabl test i postavi tačna dijagnoza.

Profesor Snežana Plešinac, supspecijalista perinatologije u Kliničkom centru Srbije i predsjednik Društva za fetalnu i neonatalnu medicinu Srbije, objašnjava, za “Novosti”, da blizanačke trudnoće uvijek treba pažljivo pratiti i da se čak i velike komplikacije, kao što je sindrom interblizanačkih transfuzija, mogu izliječiti uz pomoć savremene fetalne hirurgije.

* Koliko su česte blizanačke trudnoće?

– Od ukupnog broja trudnoća, između dva i tri odsto su blizanačke. U GAK “Višegradska” rodi se između 150 i 200 parova blizanaca godišnje, dok je na nivou Srbije taj broj oko 500. Blizanci se rađaju sve češće i biće ih još više, prije svega zahvaljujući vantjelesnoj oplodnji.

* Zbog čega kod vantjelesne oplodnje ima tako mnogo blizanaca?

– Tokom takvog procesa, u tijelo trudnice vraća se više od jednog embriona, čime podižemo vjerovatnoću da dođe do trudnoće, pa imamo i više od jednog djeteta. Dešava se da pacijentkinja neće da prihvati redukciju i smanji broj plodova, pa ostane i po tri embriona. Zbog toga imamo sve više blizanaca, trojki pa i četvorki.

* Postoji li razlika između vantjelesne i spontane blizanačke trudnoće?

– Suštinski važna razlika je u tome da li su blizanci jednojajčani ili dvojajčani, dok način nastanka nema veliki uticaj. Kod dvojajčanih, bebe su u odvojenim posteljicama, zbog čega je trudnoća bezbjednija i komplikacije su rijetke. Jednojajčani blizanci su češći iz spontanih trudnoća.

* Zašto jednojajčani blizanci imaju veći rizik od komplikacija?

– Često se dešava da posteljica ne bude podijeljena ravnomijerno, pa da to bude uzrok što bebe nisu jednake veličine. Kod takvih, diskordinantnih blizanaca, razlika u veličini je oko 10 odsto. Zbog toga je vrlo važno da žena uradi dabl test u 12. nedjelji trudnoće, kako bi se na vrijeme dijagnostikovalo koliko posteljica postoji i šta je potrebno uraditi. Dešava se da trudnicama iz unutrašnjosti niko ne kaže da je dabl test obavezan, pa ih tokom šestog ili sedmog mjeseca pošalju u Klinički centar Srbije, kada shvate da nešto nije u redu. Diskordinantni rast je česta komplikacija, a za to postoji rješenja. Mnoge druge situacije kod jednojajčanih blizanaca mogu da budu mnogo komplikovanije.

* Postoje i ozbiljnije situacije?

– Kod blizanaca koji dijele posteljicu može da dođe do sindroma interblizanačkih transfuzija. To znači da jedna beba dobija manje krvi, pa čak i ono što dobije prebacuje i “pumpa” drugoj bebi. Onda jedna slabije raste, dok druga bude velika, ali preopterećena, jer malo srce nije predviđeno za toliku količinu krvi. Zbog toga postoji rizik od gubitka cijele trudnoće. Ova komplikacija je najteža, ali na svu sreću, nije česta.

* Kako se taj sindrom liječi?

Fetalna hirurgija omogućava da se laserom razdvoje patološke veze krvnih sudova, nakon čega svaki blizanac postaje samostalniji. Ova metoda u Srbiji se radi samo u GAK “Narodni front”. Do prije 10 ili 15 godina nismo mogli da uradimo ništa drugo osim da izazovemo prijevremeni porođaj, koji je uvijek rizičan i predstavlja prvi uzrok morbiditeta i mortaliteta kod novorođenih beba.

* Koliko je blizanačka trudnoća teška za trudnicu?

– Generalno, anksioznost često prati trudnoću kod vantjelesne oplodnje, zbog toga što su parovi godinama namučeni pokušajima, brigom i strahom od gubitka trudnoće. Takođe, ako žena uđe u trudnoću sa viškom kilograma, dijabetesom ili visokim pritiskom, to je veliko opterećenje. Zbog toga treba voditi računa o tjelesnoj masi i objasniti ženama da u trudnoći ne treba da jedu za dvoje, naročito ne za troje, već da imaju raznovrsnu ishranu sa dominantnim unosom proteina.

* Zbog čega se carski rez tako često primjenjuje?

– Kako bi se sačuvalo zdravlje trudnice, veliki broj blizanačkih trudnoća mora da se završi ranije nego što je uobičajeno, već poslije 36. nedjelje. Pošto grlić tada još nije spreman za porođaj, često se primjenjuje carski rez. S druge strane, kada se ostvare svi uslovi, kada je trudnica u dobrom zdravstvenom stanju i kada prva beba prednjači glavicom, na drugoj bebi primjenjujemo takozvani unutrašnji okret i porođaj može da protekne prirodno.

DJEVOJČICE BRŽE NAPREDUJU

* Da li se blizanačka trudnoća razlikuje u zavisnosti od pola djeteta?

– Pokazalo se da dječaci slabije napreduju, i manje su otporni, u odnosu na djevojčice, kada se radi o dvojajčanim blizancima različitog pola. Iz iskustva znam da djevojčice teške 1.500 grama provedu u izoleti svega nekoliko dana, dok dječaci koji imaju 2.800 grama ostanu u izoleti i po mjesec dana. Još nije otkriven tačan razlog, ali je primijećeno da su djevojčice stabilnije i brže napreduju, dok dječacima uvijek treba više vremena.

Novosti.rs