Podrška natalitetu: 100.000 KM za vantjelesnu oplodnju

trudnoca mamaklik

Grad Banja Luka će u ovoj godini izdvojiti znatno više novca za podršku vantjelesne oplodnje, u okviru podrške gradskih vlasti pronatalitetnoj politici.

Za ove namjene biće izdvojeno 100.000 KM, što je 15 odsto više u odnosu na prošlu godinu prošlu godinu kada je za podršku jednog postupka vantjelesne oplodnje izdvojeno 87.500 KM.

Prvobitno, prošlogodišnjim budžetom za ove namjene bilo je planirano 65.000 KM, ali je kasnijom odlukom gradonačelnika Igora Radojičića, ta suma uvećana na 87.500 KM, kako bi se izašlo u susret svim porodicama koje su podnijele zahtjev za sufininasiranje vantjelesne oplodnje.

Kako su potvrdili u Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport – i ovogodišnja sredstva kao podrška pronatalitetnoj politici, biće raspoređena putem javnog poziva, a pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen iznosi 2.500 KM.

U znak podrške porodicama koje imaju teškoća da začnu potomostvo, gradska administracija je u posljednje dvije godine podržala sve zahtjeve naših sugrađana koji su ispunjavali uslove, propisane Pravilnikom o raspodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici Grada Banja Luka.

-Odlukom gradonačelnika Radojičića, izašlo se u susret svima koji su podnijeli validne zahtjeve, tako što su sredstva sa drugih budžetskih stavki prebačena za troškove vantjelesne oplodnje. Na osnovu te odluke, prošle godine podržano je 35 zahtjeva u ukupnom iznosu od 87.500 KM, umjesto budžetom planiranih 65.000 KM – naveli su iz odjeljenja.

Prošle godine, po prvi put su odobrena i tri zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć lica koja su ostvarena kao roditelji ali su željeli da prošire porodicu.

Sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje je jedna od mjera pronatalitetne politike koju Grad provodi od 2009. godine. Od tada do danas, pozitivno je riješeno 176 zahtjeva, za šta je izdvojeno oko 450.000 KM.