9 stvari koje beba osjeća tokom porođaja

ISKUSTVA SA POROĐAJA: Pitali smo 10 žena da nam opišu svoja porođajna iskustva

Jeste li se ikada zapitali, za svih tih divnih devet mjeseci trudnoće, kako se zapravo beba osjeća tokom porođaja? Porodilja prolazi kroz više intenzivnih faza, o kojima manje ili više znamo sve, ali – kako je bebi u trenutku dolaska na svijet? Neosporno, to su dva sasvim drugačija iskustva. 🙂

Porođaj zna da bude bolan, naporan i vremenski dug. Mala beba je “napravljena” da izdrži proces rađanja. Tokom porođaja, mama može dobiti lijekove protiv bolova kako bi ih ublažila, ali postoji li nešto što bebi može ublažiti ovo stresno iskustvo? Da li ste zabrinuti da djetetu može biti traumatično dok dolazi na svijet?

Pročitajte kroz šta sve beba prolazi tokom procesa rađanja:

1.Beba je svjesna kontrakcija

Vaše malo čudo zna kada dobijete kontrakcije. Nivo kisika i krvi pada kada prolazite kroz kontrakcije, ali to ne utiče na bebu. Dijetetov organizam odgovara bržim otkucajima srca tokom kontrakcija. Brzina otkucaja srca konstantno se prati tokom porođaja. Dakle, kad opadne srčani ritam, to znači da je dijete u nevolji.

  1. Beba je spremna da prođe kroz porođajni kanal

Kada je porodilja “otvorena” i osjeća bolove, to znači da je beba spremna da se rodi. Glavicu će čvrsto pritisnuti prema dole, spremajući se da se “otisne” kroz porođajni kanal. Vrlo je zastrašujuće i klaustrofobično razmišljati o bebi i njenoj glavi koja se nalazi u porođajnom kanalu, ali ne brinite – kisik dolazi do djeteta kroz pupčanu vrpcu sve do rođenja.

  1. Beba se snalazi u skučenom prostoru

Kada vodenjak pukne, dijete instinktivno zna šta treba da učini i snalazi se u skučenom prostoru. Beba se prilagođava smanjenoj količini amnionske vode u materici. Kod nekih porodilja voda ističe brzo, a kod drugih sporo.

  1. Nuspojave epiduralne anestezije utiču na bebu

Iako mnogi lijekari kažu da epiduralna anestezija ne utiče na bebu, to nije u potpunosti tačno. Istraživanja pokazuju da će se nuspojave epidurala odraziti na bebu. Odloženi refleks za dojenjem nakon porođaja signalizira da su neki lijekovi preko epidurala ušli i u bebin organizam.

  1. Beba osjeća emocije

Vaša beba je dobro usklađena s vašim osjećanjima. Kada trudnica osjeća stres, hormoni se mijenjaju. Rastući fetus može čuti da li je mamino srce mirno ili izvan kontrole. Stres tokom trudnoće može uticati na bebu nakon rođenja, a kod bebe se mogu pojaviti depresija i razdražljivost.

  1. Beba može povremeno zaspati tokom dolaska na svijet

Dok mama tokom porođaja ne može “ni oka da zaklopi”, dijete unutar stomačića ne osjeća prepreke da povremeno zakunja. Kod beba se mogu smjenjivati faze sna i budnosti. Iako je nejasno koliko beba može vidjeti, osjetiti ili čuti iznutra, spavanje može biti samo dio njene normalne rutine. 😀

  1. Beba je spremna za svoj prvi dah

Dok beba prolazi kroz porođajni kanal, njena pluća su stisnuta. Tako sva tekućina izlazi iz pluća kako bi beba udahnula po prvi put u životu. Bebe rođene carskim rezom ne doživljavaju stiskanje pluća.

  1. Beba osjeća veliki napon

Konačno, kada se porođaj približava svom kraju, i kada je mama spremna napraviti veliki napon, dijete osjeća ovaj potez i sa tim velikim tiskanjem vrlo lako izlazi iz porođajnog kanala. Dok dijete rođeno vaginalnim putem osjeća sve, carski mališani ne osjećaju ništa.

  1. I beba je preplavljena osjećajima

Kada nakon dugih devet mjeseci provedenih u toploj, tamnoj i sigurnoj materici, bebe izlaze u novi svijet i doživljavaju navalu intenzivnih osjećaja. Zvukovi, svjetlo i druge nove stvari definitivno djeluju zbunjujuće na bebina čula. Ovo je trenutak kada mama toplim zagrljajem pruža utjehu novorođenčetu, koje se uz nju osjeća baš kao što se osjećalo u materici. Sada dijete prepoznaje mamin glas i osjeća se udobno.

Porođaj je bolno i iscrpljujuće iskustvo, a zagrljaj pun ljubavi je najbolja nagrada na svijetu.