10 korisnih trikova za šminkanje

Koliko ste puta pogledale tutorijale za šminkanje na internetu i pomislile “ma, nema šanse da ja to izvedem!”? Ipak, sa nekoliko savjeta možete da savladate osnovne trikove šminkanja. Ova uputstva za ljepotu vas neće pretvoriti u profesionalnog šminkera, ali ćete svakako unaprijediti vještine koje već posjedujete. A efekti će biti – vau! 😀

  1. Selotejp u službi ljepote

Ne – nećemo selotejpom zatezati bore. To ćemo raditi sa vitaminima i vodom. 😀 Selotejp traka može da se pretvori u savršen šablon za oči. Može vam postavi smjernice pri nanošenju sjenila i tuša, pogotovo ako pokušavate postići mačkasti izgled. Prije postavljanja samoljepljive trake na uglove očiju, obavezno je nekoliko puta pritisnite na nadlanicu da biste uklonile pretjeranu ljepljivost, a zatim je postavite i spremne ste za iscrtavanje najsavršenijih linija ikada.

2. Plastična kašika

Apliciranje maskare na donje trepavice može biti pomalo naporno. U ovom slučaju plastična kašika pomaže da se ne zamažete. Stavite kašiku ispod trepavica prije nego što nanesete maskaru kako biste spriječili njeno preslikavanje na donje kapke. Pored toga, ovaj trik će vam pomoći da maskaru nanesete ujednačeno, a trepavice će izgledati voluminoznije.

3. Pripremite usne

Usne su nježne i osjetljive, podložne sušenju i pucanju, pogotovo ako boravite na hladnoći ili često koristite tekuće ruževe za usne. Oni imaju tendenciju da izvuku vlagu iz vaših usana i učine ih suhim, a karmin neurednim. Dakle, glatke usne su poželjne, a ključ leži u pilingu, sa kojim ćete uklonit mrtvu kožu i vratiti usne u život.

Možete kupiti piling za usne ili napraviti svoj vlastiti mješavinom šećera, meda i kokosovog ulja. Nakon što ga pomiješate, nježno trljajte usne i uklonite toplom vodom. Jednom kada to učinite, vaše će usne ponovo izgledati svježe i glatko.

Prije nanošenja ruža energično “poljubite” usnama prste ruke nekoliko puta, stvarajući što veći otpor. Ovo je dobra vježbica protiv sitnih bora i za mišiće lica, a istovremeno će podstaći cirkulaciju u usnama pri čemu će one izgledati napućenije.

4. Sjenilo za oči u očekivanoj boji

Koliko ste puta kupile fantastičnu boju sjenila za oči, koje vas je razočaralo kada ste ga stavile na kapke? Umjesto vibrantne nijanse iz kutijice, dobile ste “uvenulu” boju sa kojom djelujete umorno. Ili – to naprosto nije to.

Rješenje leži u bijeloj olovci koju ćete da aplicirate i izblendate duž kapka i tako ga posvijetlite. Bijela baza je savršena da biste izvukle najvibrantniju moguću nijansu svoga sjenila. Nakon bijeljenja kapka, nanesite sjenilo i efekat je sjajan!

5. Brzi lifting kapaka

Jeste li primijetile kako neke žene imaju savršen luk obrva? Čini se da su im oči širom otvorene i uvijek budne. Trik leži u instant liftingu očiju. Evo kako to učiniti: Uzmite najbljeđu moguću mat rozu olovku i povucite liniju duž donjeg luka obrva. Blendajte liniju dok ne postane nevidljiva. Na ovaj način stvarate iluziju podignutih obrva, a oči djeluju otvorenije.

6. Pozdravite se sa podočnjacima

Ovo je stari trik ali vrijedi ga ponoviti: Isjeckajte svježi krastavac na kolutove, ostavite ih u frižideru 10 minuta, a zatim izvadite i stavite na podočnjake. Držite kolutove krastavca na tom području dok se ne zagriju, odnosno desetak minuta. Nakon toga vaši tamni krugovi će se smanjiti za 80%! Hranjivi sastojci i vitamini u krastavcu revitalizuju i hidriru vašu kožu što dovodi do smanjenja podočnjaka.

7. Nanosite puder u pravom smijeru

Iako većina nas kremu i serum za lice nanosi odozdo prema gore, kako bismo zagladile fine linijice i bore, ovo je potpuno pogrešan smijer kada je u pitanju tečni puder. Ako koristite četkicu za šminkanje da biste aplicirale puder, nanosite ga odozgo prema dole. U suprotnom, sitne dlačice na licu će postati vidljive kao i sam puder koji će djelovati neuredno.

8. Olakšajte si stavljanje vještačkih trepavica

Nanošenje ljepila na vještačke trepavice može biti nezgodno. Olakšajte si postupak stavljanjem ljepila na metalnu šnalicu. Nanesite ljepilo vrhom šnale duž linije vještačkih trepavica za njihovo brže i jednostavnije postavljanje.

9. Da konture djeluju prirodno

Nije baš najjednostavnija stvar razgraničiti liniju gdje se stavlja rumenilo a gdje bronzer za konturiranje lica. Jednostavan način je da koristite olovku za oči ili dršku četke za šminku. Postavite je neposredno ispod vaše jagodične kosti kako biste dobile pravi ugao i zatim duž linije nanesite bronzer.

10. Da ruž duže traje

Ovaj stari trik stvarno djeluje. Stavite ruž na usne, prekrijte ih tankom maramicom, a zatim lagano pređite translucentnim puderom kako bi boja trajala duže.

Bonus: Evo gdje treba da nanosite parfem!

Ne špricajte parfem na sve strane. U početku ćete mirisati kao parfimerija, a onda će miris ispariti. Umjesto toga, aplicirajte ga na svoje pulsne tačke: iza ušiju, na dnu grla, na unutrašnju stranu zglobova, laktova i iza koljena.

E.B.