Ovako rastu srećna djeca

Nekoliko naučno dokazanih načina da vaša djeca odrastu srećna i puna samopouzdanja…

Roditelji se često pitaju da li rade sve što mogu najbolje što mogu, da li bi mogli da daju više, da se potrude više da njihova djeca rastu srećno i zdravo.

Ali, “tajna” dobrog roditeljstva je vrlo jednostavna: posvetite se djeci, ali ih i naučite pravim vrijednostima i ne zaboravite najvažnije – djeca rade ono što vide da vi radite, ne ono što im kažete da bi trebalo da rade.

“Hafington post” donosi nekoliko obrazaca ponašanja za koje je nauka dokazala da pozitivno utiču na razvoj i odrastanje djece.

Radite

Mame često imaju dilemu da li da se vrate na posao poslije rođenja djeteta, ako to sebi mogu da dozvole, naravno, ili ne.

Ipak, istraživanja pokazuju da su djevojčice čije su mame radile, kasnije imale uspješnije karijere i bolje se snalazile u poslu od onih čije su mame bile domaćice.

S druge strane, dječaci čije su mame radile kasnije su, u odraslom dobu, bili spremniji da se više posvete porodici.

Uz to, ako oboje roditelja rade, porodica je finansijski stabilnija, manje je nervoze i djeca rastu srećnije.

Potjerajte klince u krevet ranije

Raniji odlazak na spavanje za djecu znači bolje emotivno i mentalno zdravlje, a osim toga – djeca koja se lijepo naspavaju lijepo su i raspoložena i orna za igranjac u svakom trenutku.

Kad se igrate – igrajte se, bez mobilnog

Kad provodite vrijeme sa djecom, mobilni telefoni, poruke, mejlovi… mogu i moraju da sačekaju.

Ako vam je telefon sve vrijeme u rukama, čak i dok se šetate ili igrate sa djecom, vi im niste u potpunosti posvećeni.

Djeca to osećaju i postaju nervozna i neposlušna, i na kraju se svi posvađate umjesto da uživate u zajednički provedenom vremenu.

Zašto biste propuštali dragocjene trenutke u odrastanju svoje djece zbog tuđih fotki na Instagramu?

Pjevajte, čitajte, razgovarajte

Čak i ako nemate sluha – pjevajte. Istraživanja su pokazala da pjevanje djeci u ranom djetinjstvu značajno utiče na bliskost roditelja i djece, a sasvim malu djecu pjevušenje će vrlo brzo i smiriti ako su uznemirena i nervozna.

Uz to, djeca koja odrastaju uz čitanje i pjevanje, uz toplinu maminog glasa rastu u ljude koji će imati puno samopouzdanja.

Budite fizički aktivni

Prvo, djeca koja se umore u toku dana uveče lijepo spavaju, a drugo, istraživanja pokazuju da djeca koja su odrastala provodeći vrijeme sa roditeljima napolju, u parku ili dvorištu, trčeći za loptom ili se igrajući žmurke od malih nogu, kasnije kopiraju ponašanje roditelja i u zrelom dobu su fizički mnogo aktivniji ljudi koji su djetinjstvo proveli jurcajući po parkiću, nego oni koji su odrasli uz roditelje kojima je važnije od igre bilo da dijete bude čisto, ispeglano i bez razbijenog koljena.

Mondo