8 simptoma meningitisa koje bi svaki roditelj trebalo da zna

Meningitis je teška bolest povezana sa upalom moždanih ovojnica i kičmene moždine. Najčešće ga uzrokuju virusi, bakterije, gljivice i iritativno djelovanje hemijskih supstanci. Etiologija ove bolesti može da varira, ali simptomi različitih tipova meningitisa su slični.

Smatra se da su djeca najosjetljivija u ovoj bolesti. Najčešće oboljevaju ljudi mlađi od 30 godina, a 70 odsto infekcija javlja se kod djece mlađe od 5 godina. Zato smo pripremili podsjetnik za roditelje kako da prepoznaju meningitis i na koje simptome posebno treba da obrate pažnju.

  1. Iznenadna temperatura

Jedan od simptoma meningitisa je groznica koja počinje iznenada. Dijete drhti i osjeća hladnoću.

Temperatura bolesne osobe naglo raste, i potrebno ju je spuštati. Međutim, zbog činjenice da je ovaj simptom znak mnogih drugih bolesti, treba obratiti pažnju na ostale faktore koji pokazuju promjene djetetovog zdravstvenog stanja.

2. Ozbiljna glavobolja

Glavobolja uzrokovana meningitisom često nije samo jaka, već nepodnošljiva. Štaviše, bol može uticati na ukočenost vrata bolesnika, ali zbog žestoke glavobolje, on jednostavno ne obraća pažnju na to.

Napeta fontanela može biti znak meningitisa kod novorođenčadi.

3. Dupla slika

Osoba oboljela od meningitisa ne može da fokusira svoj vid, zbog čega on postaje udvostručen.

4. Bol u stomaku, mučnina i povraćanje

Osoba oboljela od meningitisa gubi apetit. To se događa zbog konstantne mučnine koja može biti praćena stomačnim bolovima i povraćanjem.

5. Osjetljivost na svjetlo (fotofobija)

Jedan od simptoma meningitisa je strah od jake svjetlosti (fotofobija) jer uzrokuje suzenje očiju kod djeteta, kao i mučnine praćene glavoboljom koja postaje sve jača.

6. Ukočenost potiljačnih mišića

Dijete sa meningitisom možete prepoznati po karakterističnoj pozi: ležaće na boku sa zabačenom glavom i savijenim nogama. Pokušaji da se vrat ispravi često su neuspješni.

7. Grčenje mišića 

Čak i ako uspijete vratiti djetetovu glavu prema prsima, noge će automatski da se saviju u koljenima. Taj fenomen se zove Brudžinski znak. Sa meningitisom se pojavljuje i Keringov znak, kada oboljelo dijete ne može u potpunosti da ispravi svoju nogu ako je ona podignuta pod uglom od 90°.

8. Osip kože

Osip kože takođe može da bude jedan od simptoma meningitisa. Ovim testom vrlo je lako otkriti jednostavan osip koji nije povezan sa ovom teškom bolešću.

Uzmite čistu staklenu čašu, prislonite je je na osip i čvrsto pritisnite na kožu dok ne postane blijeda. Ako mrlje od osipa poblijede, osoba nema meningitis. Ako osip ne izblijedi, treba da potražite lijekarsku pomoć.

Šta da uradite?

Rano liječenje meningitisa je ključno za dobar ishod! Meningitis je opasna bolest, i ako na osnovu bilo kojeg od simptoma posumnjate da dijete boluje od njega, odmah nazovite hitnu pomoć. Bolesnoj osobi treba napraviti mirno i tiho okruženje sa prigušenim svjetlom u sobi, sve dok ljekarska pomoć ne stigne.

Obavijestite ljekara o svim simptomima koje dijete ima. Ne odbijajte hospitalizaciju ako postoji sumnja na meningitis, jer je efikasno liječenje moguće samo u bolnici.

Brightside
Prevod: MamaKlik.com