Raniji odlazak djeteta na spavanje utiče na mentalno zdravlje roditelja

Izgleda da postoji jednostavan način za očuvanje mentalnog zdravlja roditelja, a krije se u dječjoj rutini noćnog spavanja. Djeca koja ranije idu na spavanje su, prema istraživanjima zdravija. Međutim, novija ispitivanja pokazuju da su i njihovi roditelji zadovoljniji i da imaju bolje mentalno zdravlje.

“Mame i tate, nije samo za vaše dijete korisno da liježe ranije, nego i za vas”, poručuje dr Džon Kuaš, autor istraživanja koje je sproveo Murdoh dječji istraživački centar iz Melburna u Australiji.

KUAŠ NAVODI DA JE IDEALNO VRijEME DA DjECA ODU NA SPAVANJE DO 20.30 ČASOVA.

Dr Vendi Svonson, pedijatrica iz Sijetla i autorka bloga “Seattle Mama Docblog” iako nije bila dio australijske studije, takođe se zalaže za ranije uspavljivanje djece:

“Djeca predškolskog uzrasta bi trebalo da liježu najkasnije do 21 čas, a idealno bi bilo da zaspu već oko 20:30. U tom periodu je kod djece najviše lučenje melatonina, hormona koji pomaže da se mozak odmori i utone u dubok san.”

Spavanje je važan dio mentalnog zdravlja. Ono je povezano sa našim ponašanjem i sa mogućnošću samokontrole.

A BEZ ODMORNE DjECE, NEMA NI ODMORNIH RODITELJA, ZAKLJUČUJU ISTRAŽIVAČI.

“Kada pomislimo na roditelje koji tokom dana vrijedno rade na poslu ili u kući, zvuči sasvim logično insistiranje na ranijem odlasku djeteta u krevet. Na taj način roditelj dobija dragocjeno vrijeme da se pripremi za sutrašnji dan, ali i da malo odmori ili uživa sa partnerom”, dodaje dr Svonson.  

Istraživanje Murdoh dječjeg centra dio je velike studije “Odrastanje u Australiji” koja je počela još 2004. godine i prati hiljade australijskih porodica, a svake dvije godine joj se dodaje novo polje izučavanja i ispitivanja.

U istraživanju navika dječjeg spavanja učestvovale su porodice koje imaju djecu uzrasta četiri i pet godina. Istraživanje je, na istim ispitanicima, ponovljeno kada su djeca napunila šest i sedam godina, a zatim kada su djeca imala osam i devet godina.

Ispitivanje je pokazalo da su djeca koja su zadržala naviku ranijeg odlaska u krevet i u kasnijoj dobi, zdravija, srećnija i bolje kontrolišu svoje ponašanje. Isto tako, njihovi roditelji su izjavili da su odmorniji i da imaju osjećaj da postižu više stvari u toku dana.

Izvor: Today. com
Prevod: Jasmina Gavrilov Dražić