Dijete i učenje stranog jezika: Zašto je dobro i kada početi?

ČESTA DILEMA RODITELJA JESTE KADA POČETI SA UČENJEM STRANOG JEZIKA? DA LI TO TREBA DA BUDE U VRTIĆU, U OKVIRU PREDŠKOLSKOG PROGRAMA ILI DIJETE TREBA DA UČI STRANI JEZIK TEK KAD KRENE U ŠKOLU?

Sve je veći broj predškolskih ustanova koje nude učenje stranog jezika kroz igru, za uzrast od 3 godine pa naviše. Pojedine škole stranih jezika imaju programe i za još mlađu djecu. Većina stručnjaka se pridržava principa da dijete treba da počne sa učenjem stranog jezika onda kada mu se razvije govorna funkcija.

Kada i na koji način djeca najčešće uče strani jezik

U današnje vrijeme je uobičajeno poznavanje još jednog jezika osim maternjeg pa roditelji ne žele da uskrate djetetu mogućnost da to bude tako. Većina istraživanja pokazuju da je dobro da dijete počne sa učenjem stranog jezika prije šeste odnosno prije sedme godine.

Neka istraživanja pokazuju da veoma rano učenje, od 3. do 7. godine, stimuliše moždanu aktivnost i razvija govor bez akcenta, pogotovo ako se učenje započinje slušanjem.

Takođe djeca koja su upoznata sa više jezika imaju razvijenu analitičku sposobnost a volja i samokontrola jačaju i uspjeh u školskom i tinejdžerskom dobu po pitanju učenja je veći.

Djeca mogu razlikovati jezik jako rano i ako ga rano slušaju opušteniji su prilikom korištenja jezika kasnije. Počinje se sa slušanjem a onda i učenjem pjesmica, savladavanjem igara, učenjem jednostavnih riječi a tek kasnije sklapanjem rečenica.

Napredak kod manje djece nije odmah vidljiv i prilično je spor, ali djeca skupljaju sve što čuju, shvataju način funkcionisanja jezika i kasnije reprodukuju naučeno.

Svako forsiranje je nepotrebno, treba ih u najranijoj dobi samo motivisati kroz igru.

Često se dešava da se djeca na časovima stranog jezika povlače i samo ćute jer nastavnici obično insistiraju na komunikaciji isključivo na stranom jeziku. Tada se dijete služi neverbalnim znakovima ali shvata i na svoj način učestvuje.

Kod male djece ovaj period zna trajati duže vrijeme. Starija djeca već počinju ispoljavati nakupljeno znanje.

Šta je bitno da bi dijete naučilo strani jezik

Najbitnija stvar za učenje stranog jezika kod djece jeste da se krene na vrijeme i što je još bitnije na adekvatan način. Početak učenja slušanjem pravilnog izgovora, zatim ponavljanjem, usvajanjem novih riječi, glagola i pridjeva a u kasnijem dobu i pisanjem, stiče se sveobuhvatno znanje.

Strani jezik se savladava zavisno od vremena i metode učenja koja djetetu odgovara.

Vježba komunikacije je jednako važna. Dijete je savladalo jezik onda kad tečno izgovara čitave rečenice bez razmišljanja o pravilnom izgovoru i gramatici.

Bitno je znati da vrijeme savladavanja nije isto kod svakog djeteta. Pomislite i na to koliko bi djetetu trebalo da savlada maternji jezik da ga uči i koristi samo dva ili tri puta nedjeljno.

Sistematičan i stručan rad sa manjom djecom uz obogaćivanje rječnika i pravilan govor odražavaju se na znanje stranog jezika u punom kapacitetu u kasnijem uzrastu.

Djeca koja odrastaju u bilingvalnim porodicama

Za djecu koja odrastaju u bilingvalnim porodicama nije uopšte problem da nauče dva jezika, dokazano je da dijete već sa nešto više od pola godine razlikuje jezike.

Bitno je da se svaki roditelj služi samo jednim, svojim jezikom, da dijete može na pravilan način da identifikuje jedan jezik sa jednim, a drugi sa drugim roditeljem.

Prirodno je i normalno da nauči oba jezika, da ih razlikuje i ne miješa.