Prijedlog NOVOG CJENOVNIKA u banjalučkim javnim vrtićima: JEFTINIJI BORAVAK za djecu iz siromašnijih porodica

Ideja Gradske uprave, koja je trenutno u razradi, jeste da roditelji ubuduće plaćaju boravak mališana u državnim vrtićima u skladu sa svojom platežnom moći.

Cijene smještaja mališana u obdaništima Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje godinama su iste za sve građane, s tim što je za porodice sa četvoro i više djece usluga čuvanja besplatna.

Podsjetimo da roditelji za jedno dijete u vrtiću plaćaju 165 KM, drugo dijete ima popust od pedeset maraka, a beneficije imaju i porodice sa troje djece, u zavisnosti od toga koliko ih ide u obdanište.

Tako, kada je samo jedno u vrtiću, roditelji trebaju izdvojiti 115,50 KM, ako je upisano dvoje djece – za jedno dijete cijena je 115 KM, a za drugo 99 KM, a ukoliko svih troje idu u vrtić, za treće je boravak besplatan.

Banjalučani dugo već negoduju da je ovaj cjenovnik preskup, pogotovo što su kod nas većinom četvoročlane porodice, pa mjesečno za čuvanje dvoje djece moraju dati 280 KM.

Građani kažu da je porazno što je Banjaluka u ovoj oblasti najskuplja u regionu, i odavno traže pojeftinjenje usluge.

Kao primjer navode Beograd gdje roditelji mjesto u državnom vrtiću plaćaju 93 KM, jer Grad subvencioniše čak 80 odsto realne cijene boravka.

Iz banjalučke Gradske uprave sada, međutim, najavljuju da će se pozabaviti ovom tematikom, a u narednom periodu će, kažu, razmatrati prijedlog da cijene u vrtićima zavise direktno od socijalne kategorije roditelja, odnosno da ne budu linearne za sve.

– To je koncept koji bi regulisao cijene upisa djece u vrtić prema ekonomskoj moći, ali priča još nije završena – precizirao je za Srpskainfo gradonačelnik Igor Radojičić.

Na pitanje da li to znači da bi imućniji građani vrtić onda plaćali skuplje od sadašnjih 165 KM, Radojičić je dodao da je ideja još u razradi, te da podrazumijeva “klasifikaciju u više razreda prema ekonomskoj moći”.

Iz udruženja samohranih roditelja “Ponos” ističu da bi njihovim članovima mnogo značilo kada bi imali olakšice za boravak djece u vrtićima, jer bivši supružnici, u većini slučajeva ne plaćaju alimentaciju.

– Vrtić je jedna od najbitnijih stavki u budžetu samohranog roditelja. Nadam se da će Grad uvrstiti taj ekonomski status i olakšati život samohranim roditeljima, koji  bi onda mogli da traže posao, da se ekonomski osnaže, a da ne misle kome će ostaviti dijete na čuvanje – rekla je Maja Ulićević, predsjednica udruženja.

Podsetila je da je i lično naišla na nerazumijevanje nadležnih institucija, kada su joj djeca bila mala, da im se subvencioniše boravak u vrtiću.

– Pisala sam Gradu, Centru za predškolsko vaspitanje i Centru za socijalni rad da mi subvencionišu boravak djece u vrtiću, da idem na posao, jer ih nisam imala kome ostaviti na čuvanje, ali bez pozitivnog odgovora. Srećom, tada su mi iz jednog privatnog vrtića, gdje je inače smještaj 250- 300 KM izašli u susret i dali potpuno besplatni boravak. Pokazalo se tada da jedan privatnik ima otvoreniji stav i da je više osviješten o porodici nego lokalna zajednica – zaključila je ona.

Dva vrtića na jesen

Dva nova obdaništa, u Ulici Marka Kraljevića i Ulici kralja Petra II, trebalo bi da budu otvorena na jesen, a kako su rekli nadležni, u njima će moći boraviti ukupno oko 75 mališana. U Rosuljama će biti omogućen smeštaj za jednu grupu od 25 mališana, a u Obilićevu za dvije grupe od 48 mališana.

Izvor: srpskainfo