Najezda krpelja: Devet ljudi zaraženo lajamskom bolešću

U posljednjih par mjeseci značajno je porastao broj građana koji su zbog uboda krpelja upućeni u banjalučku Kliniku za infektivne bolesti, a devet njih je završilo na bolničkom liječenju.

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS kažu da su na ovoj klinici u martu završila četiri pacijenta, u aprilu 16, maju 38, a u junu 48 njih.

– Do sada je bolnički liječeno devet obolelih od lajmske bolesti drugog i trećeg stadijuma, koji su imali i kliničku i serološku potvrdu navedene infekcije – kaže načelnica Klinike, Antonija Verhaz.

Ljekari upozoravaju da je rano prepoznavanje bolesti važno zbog adekvatnog i pravovremenog liječenja i sprečavanja progresije bolesti koja može da dovede do funkcionalnih oštećenja i invaliditeta.

Poseban problem je što mnogi ubod krpelja ne shvataju ozbiljno, nego ga sami odstranjuju sa kože, ne razmišljajući puno o tome da može da bude zaražen.

U Institutu za javno zdravstvo RS objašnjavaju da ova bolest zahvata prvenstveno kožu, a zatim srce, zglobove i centralni nervni sistem.

– Ako se bolest ne prepozna i ne liječi na vrijeme, nakon nekoliko nedjelja razvija se drugi stadijum sa neurološkim simptomima, pojavom bolova u zglobovima i kardiološkim simptomima. Ako se bolest ni tada ne liječi, nakon više mjeseci ili godina ulazi u treću fazu sa teškim neurološkim ispadima, promjenama na zglobovima i koži – kažu u ovom institutu.

Lajmska bolest se klinički manifestuje pojavom lokalnog otoka i crvenila na mjestu uboda i to tri do 32 dana nakon uboda.

Pored promjena na koži mogu da se jave temperatura, jeza, malaksalost, glavobolja, regionalno uvećanje limfnih žlijezda.

Epidemiolog, Tatjana Roganović, naglašava da, nakon uboda krpelja i adekvatnog vađenja od strane stručne osobe, pacijent treba da mjesto uboda posmatra narednih mjesec dana.

– U slučaju pojave lokalnog crvenila koje se širi ili nekih drugih simptoma rane infekcije,  odmah treba da se javi ljekaru. Važno je da krpelj bude uklonjen u roku od 12 do 24 časa – kaže Roganovićeva.

Odstraniti parazita u cjelini

U banjalučkom Domu zdravlja ističu da krpelj zabada svoje rilce i glavu u tijelo čovjeka, sisa mu krv i na taj način raste.

– Savjetujemo građane da se jave svom porodičnom ljekaru da odstrani krpelja u cjelini, jer mogu nastati komplikacije, ako u koži ostane glava i rilca krpelja. Ujed krpelja zaraženog boreliom može da izazove lajmsku groznicu. Ispuštajući svoj neurotoksin u krv čovjeka, krpelj može da uzrokuje zapaljenje moždanih ovojnica i nerava – ističe dr Mladen Šukalo.

 

Izvor: banjalucanke.com