9 VJEŠTINA koje bi svaki roditelj PRVE BEBE trebalo da savlada

kupanje, oblacenje bebe, mijenjanje pelena, polozaji za dojenje mamaklik

Kako držati bebu, kako je podojiti, prepoviti, okupati…pa tek mijenjanje pelena, uspavljivanje… Ma koliko mnogo radosti donosi prva beba, njeno rođenje donosi i veliku količinu odgovornosti. Novi roditelji obično prolaze trnovit put, što uključuje probleme u vezi sa nedostatkom sna, umirivanjem bebe i hranjenjem. Budite spremni za dramatične promjene u vašem životu i ne zaboravite da prvi osmijeh vaše bebe takve promjene čini vrijednim.

Napravili smo malo istraživanje na osnovu kojeg smo došli do popisa vještina koje bi mogle biti korisne za nove roditelje.

  1. Kako držati bebu

Kada prvi put uzmemo bebu u ruke, većina nas ne zna kako da ih drži. Uvijek postoji taj strah, pogotovo za one koji su prvi put roditelji, da bebu ne drže ispravno. Vrlo je važno da postupite sa oprezom.

Vrat bebe je najkritičniji i kada podižete bebu trebate držati ruku pod glavom. Budući da beba ne može fizički držati svoju glavu sama, zadatak je osigurati da uvijek držite bebu pravo – jednu ruku pod glavom, a drugu ispod kukova.

Takođe morate paziti na meke tačke na glavi bebe. Dodirivanje ovih tačaka treba izbjegavati što je više moguće. Da biste pružili vrhunsku zaštitu i učinili bebu da se osjeća sigurno, držite je blizu grudi.

2. Kako se majka treba brinuti za sebe u prvih 40 dana babina

Prvih četrdeset dana su najvažniji. Koliko god mislite da kroz mnogo toga prolazite, tako je i sa bebom koja prvi put vidi svijet.

U ovom trenutku važno je da se majka brine za sebe kako bi se na najbolji mogući način brinula za dijete.

Savjetuje se da nove mame dobro jedu, posebno ako doje.

Spavanje je još jedan veliki problem s kojim se suočavaju nove majke. Obično se savjetuje da mama spava kad dijete spava.

Postoji šala koja kaže da “mama pegla veš kad beba pegla veš”. 🙂 To dovoljno govori o prioritetima – a san je među prvima.

Mlade mame u prvim mjesecima treba da si omoguće dovoljno odmora kako bi mogle da se posvete novorođenčetu. Svi drugi poslovi treba da ostanu u drugom planu.

3. Kako pravilno povijati bebu

Pravilno povijanje je ključ za umirivanja djeteta. Prvo, postavite pelenu u obliku dijamanta. Savijte gornji ugao i stavite bebu na pelenu. Povucite jednu stranu pelene preko bebinih grudi, stavljajući kraj pod ruku. Sada uzmite donji dio pelene, preklopite ga preko stopala i stavite ga iza ramena.

Zatim povucite preostalu stranu pelene preko bebinih grudi i stavite je ispod djeteta. Kada završite povijanje držite bebu blizu grudi.

Budući da je bebi sada dovoljno udobno, trebalo bi da zaspe brže.

4. Položaji za dojenje bebe

Dojenje je vrlo važno, posebno u prvom periodu bebinog života. Međutim, mogu se pojaviti određene prepreke za majku, a ponekad i za bebu.

Budući da je mlijeko jedini izvor hrane u njenim prvim danima života, važno je biti uporan u postavljanju pitanja o tehnici dojenja sve dok ne naučite kako da uspješno hranite svoju bebu.

Nove majke mogu se suočiti s mnogim pitanjima kao što su slaba količina mlijeka, pretjerano zahtjevna beba i infekcije dojke.

Postoji mnogo načina na koje možete dojiti bebu (pogledajte grafički prikaz), odaberite ono što vama najviše odgovara a i bebi.

Ako imate bebu koja dok sisa ima tendenciju da zaspi, imamo savjet za vas – samo zagolicajte nogice bebe kako biste je probudili.

5. Kako pravilno masirati bebu

Masaža se obično radi na bebama kako bi njihove kosti i mišići bili jači.

Prvo pravilo je da to ne radite prije ili poslije dojenja.

Da biste postigli uspješnu masažu slijedite ove korake: položite dijete na ručnik ili pelenu, na ugodnu površinu, poput kreveta i počnite je masirati s bebi uljem. Počnite s nogama, zatim rukama, grudima i konačno sa leđima.

Masiranje ne samo da smiruje nego i jača dijete. Dodatni bonus je veza koja se stvara s bebom tokom ovih dnevnih masaža.

6. Kako okupati bebu

Svaki novi roditelj je nervozan i nesiguran zbog kupanja bebe. Uvijek postoji strah kada se radi o kupanju novorođenčeta.

Sugeriše se da sačekate dok se pupčana vrpca ne osuši i otpadne, a da onda uvedete rutinu večernjeg kupanja.

Zapamtite, ne morate svakodnevno kupati bebu.
Takođe, provjerite temperaturu vode prije nego što stavite bebu unutra i nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora, čak ni u njenom starijem uzrastu.

Vaš nježan dodir kože na kožu je sve što je potrebno i ova navika bi trebalo da počne čim se beba rodi.

Još jedna važna stvar je da gledate bebu u oči i razgovarate sa njom. Možda vam djeluje malo čudno da pričate sa malom bebom koja ne razumije ono što govorite, ali joj to stvarno mnogo znači.

Pjevajte bebi dok je uspavljujete, masirajte je, mazite i uživajte u vremenu sa koje provodite sa njom. Povezanost stvorena u ovom nježnom dobu seže daleko u budućnost.

Sad kad ste dobili praktične informacije o svim važnim stvarima koje treba imati na umu da biste brinuli o bebi, podijelite ih i sa svojom porodicom i prijatelji(ca)ma koji su nedavno postali roditelji.