Kuda na ljetovanje? Mali vodič za odmor s djecom

Kada ljetne vrućine ovladaju gradom, iz asfalta počne da izbija vrelina, a iz zelenila poharaju komarci, u nama raste želja da s djecom pobjegnemo nekud gdje vrućine nema ili se bar lakše podnosi…

Pogled u novčanik prethodi donošenju odluke o destinaciji za ljetovanje. Ima, vjerovatno, i onih koji umjesto na Karibe mogu “samo” u Grčku, ali čak i oni moraju dobro razmotriti da li će mjesto, vrijeme, termin i način putovanja odgovarati i prijati ili pak škoditi djetetu.

Kako ljetovanje za cilj ima vaš i djetetov dobar provod, prijatne uspomene i poboljšanje zdravlja, konsultovali smo doktore i doktorice različitih specijalnosti kako bismo sakupili što više korisnih informacija o tome kako da na godišnjem odmoru postignete ono što želite: da bude i lijep i koristan.

Kada otići?

Ukoliko ste u mogućnosti da birate termin godišnjeg odmora, možete se odlučiti za period kada se očekuju najveće vrućine – tako ćete izbjeći “vrelinu gradskog asfalta”.

Tada će vam putovanje biti napornije zbog vrućine, na “licu mjesta” će možda biti pretjerana gužva i buka… A možete se opredijeliti i za takozvani vansezonski termin (jun i septembar), kad su vrućine nešto podnošljivije, cijene znatno pristupačnije, a nema ni uobičajenih gužvi.

Postoje razlozi “za” i “protiv” i za vansezonsko putovanje i za ljetovanje u špicu.

Ukoliko ste u mogućnosti, odluku donesite u skladu s potrebama, navikama i temperamentom vašeg djeteta. Dakle, u ovom slučaju ne može se odrediti jedinstveno pravilo koje važi za svu djecu.

Ako dobar dio ljeta možete provesti kod rođaka na selu ili pak živite u mirnijem mjestu, tada je na putovanje pametno otići u septembru, a ukoliko živite u višespratnici koja “ključa”, gledajte da što prije pobjegnete iz grada.

Putujte u ranim jutarnjim satima, izaberite kraću destinaciju i mjesta koja nisu pomodna i atraktivna te opterećena pretrpanim plažama i hotelima. To ni vaša beba ne bi voljela.

Koliko dana?

Pored toga što je jasno da duži boravak više prija organizmu, treba znati da ljetovanja kraća od 7 dana predstavljaju više šok nego odmor za vaše dijete, pa se preporučuje da, možda nauštrb luksuznije varijante, ljetovanje bude skromnije ali duže (bar dvije sedmice).

Koje mjesto odabrati?

Najveće vreline se teško podnose i veoma su štetne po organizam, pa je najprijatnije ljetovati u predjelima s bujnom vegetacijom, gustim hladom i zelenilom – bilo to more, planina, seosko ili banjsko mjesto na manjoj nadmorskoj visini.

Pedijatri/ce ne preporučuju da djeca mlađa od godinu dana borave na nadmorskoj visini većoj od 1000 metara. Sunce je na visokim nadmorskim visinama posebno jako, zato dijete namažite mlijekom za tijelo koje sadrži zaštitni faktor prije nego što ga pustite napolje.

A evo šta se još savjetuje:

  • Nije preporučljivo da malokrvna djeca odlaze na odmor na planinu jer je gustina vazduha “rjeđa” i kod njih može izazvati mučninu, umor i nesvjesticu.
  • Kada se odlučite za mjesto ljetovanja, savjetujemo vam da se informišete o tome kakva je tamo snabdjevenost namirnicama koje inače dajete djetetu te kolike su cijene pojedinih proizvoda (pelene, adaptirano mlijeko i sl.).
  • Zbog brojnih faktora, poput promjene klime, vrste namirnica i virozica, djeca na godišnjem odmoru često pate od stomačnih tegoba. Zato je preporučljivo da im preventivno 2 do 3 dana pred putovanje i u toku ljetovanja dajete Probiotic kapsule ili Probiodrops kapi, u zavisnosti od uzrasta mališana, koje će da zaštite njihov osjetljivi organizam i pomognu u rješavanju različitih digestivnih tegoba.
  • Ukoliko se odlučite za varijantu koja ne podrazumijeva odlazak na more, a ipak želite da budete u blizini vode, savjetujemo (čak i za boravak na moru) da za mlađu djecu nabavite gumeni bazenčić na naduvavanje.
  • Nije preporučljivo da se malo dijete kupa i pliva u bazenima, na javnim kupalištima, u rijekama koje su nedovoljno čiste ili na manjim jezerima gdje boravi mnoštvo svijeta. U tim situacijama mali finansijski izdatak od oko 20 KM za bazenčić može donijeti mnogo radosti i igranja u vodi i poštedjeti vas neprijatnosti koje nečista voda može prouzrokovati.
  • Pored toga, imajte u vidu da su rana jutarnja šetnja i kasniji poslijepodnevni izlasci na blago sunce, pored mora, izuzetno korisni i zdravi za malu djecu. Morski vazduh tad je bogat mineralnim solima i jodom, koji je posebno koristan za rad štitne žlijezde.
  • Bez obzira na to da li ste se odlučili za ljetovanje na moru, kraj jezera, rijeke ili na selu, pustite dijete da što više hoda bosonogo po toplom betonu, pijesku, zaobljenom šljunku… Tako se jačaju mišići stopala i sprečava nastanak ravnih tabana.
  • Sa druge strane, ako ljetujete na planini ili idete u duge šetnje po neravnim terenima, djeca do treće godine moraju nositi duboke sandale ili cipelice, čvrste, lagane, udobne, kako bi se zaštitili skočni zglobovi.
  • Ukoliko ljetujete kraj vode, omogućite djeci da dosta plivaju, sa češćim pauzama. Strogo zabranite djetetu da u vodu ulazi zagrijano, naglo ili s punim stomakom.
  • Ne postoji donja granica za vrijeme kada želite da naučite dijete da pliva, važni su vaši sigurnost, umijeće i strpljenje. Plivanje je izuzetno korisno jer pomaže razvoj motorike i ravnomjerno jača muskulaturu.
  • Takođe, bez obzira na destinaciju, imajte na umu da je sunčeva radijacija najjača ljeti, osobito u podne, te da je bitno da redovno koristite kremu za sunčanje sa što većim SPF, koja vam – poput Ladivala – garantuje zaštitu od opasnog UV-A, UV-B i IR-A zračenja.

Ako vas zanima kako da što lakše realizujete godišnji odmor, pročitajte: “Bez stresa sa djecom na ljetovanje: Ultimativni vodič za organizaciju putovanja sa mališanima”.

Srećan put! 🙂