Igre u pijesku podstiču motoriku

Boravak na moru je najzdraviji poklon koji možete pokloniti djetetu. Vazduh, slana voda i umjereno sunce – višestruko su korisni za djecu, ali ne zaboravite im dane odmora “zasladiti” i igrom na plaži.

Osim što se mogu bezbrižno brčkati u plićaku, pijesak je nešto što jako privlači dječju pažnju. Pijesak nudi djeci brojne mogućnosti, u njemu se mogu prepustiti svojim maštanjima. Dok su sasvim mali, raduje ih samo curenje pijeska kroz prste, kopanje ili posmatranje upravo iskopanih kišnih glista.

Veća djeca izražavaju svoje kreativne sposobnosti pijeskom – grade tunele ili čitave tvrđave.

Razvoj fine motorike

Klinci uživaju dok grabljicama, lopaticama i kanticama kopaju i presipaju pijesak, praveći kule i gradove. Ali, ova aktivnost ne spada u čistu zabavu, jer stručnjaci kažu da je odlična i za razvoj dobre dječje motorike. Igranje u pijesku je vrlo korisno za djecu, jer tako uče i sarađuju sa drugima.

U stvari, taj društveni aspekt igre je vrlo važan za razvoj djeteta. Kad se više djece igra u pijesku, uče kako dijeliti, pregovarati i čekati na red. Lopatice i kalupi prelaze iz ruke u ruku. Ukoliko žele zajedno sagraditi tvrđavu, moraju planirati s ostalima.

Šta kad se dijete boji vode

Dok vas pokušavaju zadiviti skulpturama koje “valjaju” od pijeska, djeca zapravo rade na svojim vještinama. Uvježbavajući sposobnost rada sitnih pokreta rukama, oni nesvjesno nastoje uspostaviti dobru koordinaciju između prstiju i oka, a u tome su svakim potezom sve bolji.

Rađenje figura od pijeska pouzdan je dokaz da ulažete u razvoj mašte i kreativnosti vašeg nasljednika.

Stimulisanje mašte

Pijesak je odličan za stimulisanje mašte. Pokažite im razliku između oblikovanja suvim i vlažnim pijeskom. Napravite zajedno zoološki vrt, životinje s farme, dinosauruse, ili ih pustite da rade razne uzorke u pijesku. Mogu praviti puteve za autiće, vježbati pisati slova, brojeve i razne druge oblike.

Osim uobičajenih igračaka, u pijesku se svašta može koristiti za igru: od drvenih kocki, preko figura, malih saobraćajnih znakova i mini-vozila, do školjki i kamenčića koje možete naći na plaži. Kamenčići i školjke su posebno interesantni jer možete zajedno da ih oslikate i ponesete kući kao uspomenu na jedno divno ljetovanje.

Dok se igraju vodom i pijeskom, obavezno ih stalno držite pod nadzorom.

 

Nezavisne/MamaKlik