Počela „Loptarija“: Oko 250 djece se takmiči u igrama spretnosti

Međunarodna sportsko-edukativna i zabavna manifestacija „Loptarija“, počela je na Trgu Krajine. Djeca iz osam banjalučkih osnovnih škola i četiri vrtića takmiče se u nekoliko disciplina, i to: igre spretnosti, pokaži šta znaš, fer-plej, fudbal tri na tri, ekologija, vragolije, pjevačke i plesne predstave i dr.

Prisutne mališane je pozdravio načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, Dragan Banjac.

– Ovo danas je manifestacija koja promoviše zdrav život, solidarnost, drugarstvo i fer plej. U to ime, ovu manifestaciju proglašavam otvorenom – kazao je Banjac.

On je zahvalio i organizaciji Medija šport iz Ljubljane koja je za održavanje ove manifestacije odabrala naš grad i tako pružila banjalučkim mališanima jedan ovakav događaj sporta, igre i druženja.

Učesnike manifestacije na Trgu Krajine, pozdravila je i ambasador Slovenije u BiH Zorica Bukinac, koja je istakla da je glavni element sporta igra, i da to posebno odrasli ne smiju nikako zaboraviti.

-Sretne vam igre, da ih provedete u dobrom društvu i da se što duže igrate. Odrasli ćete biti većinu svog života, a djeca kratko vrijeme i zato uživajte u tome – poručila je Bukinac malim takmičarima.

Koordinator u ovom projektu je Osnovna škola „Ivo Andrić“, zajedno sa Gradskom upravom. Uz ovu školu, učestvuju i učenici iz škola: „Branislav Nušić“, „Jovan Cvijić“, „Zmaj Jova Jovanović“, „Vuk Stefanović Karadžić“, „Branko Ćopić“, „Branko Radičević“ i „Miloš Crnjanski“, te vrtića: „Dora“, „Bubamara“, „Plavi čuperak“ i „Naša djeca“.

„Loptarija“ je međunarodni projekt koji uključuje devet zemalja: Sloveniju, Italiju, Austriju, Mađarsku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru.

Cilj je djeci predstaviti zdrav način života i fizičke aktivnosti, vrijednosti fer pleja, jednakosti, solidarnosti, poštenja, druženja i igre.

Tekst: Banjalucanke
Photo: Mamaklik