Jesu li bočice krive za gojaznost beba?

Dobre prehrambene navike kod djece treba razvijati još u novorođenačkom periodu, time što ćete pomoći vašoj bebi da nauči da sluša svoje unutrašnje znakove i prestane da jede onda kada više nije gladna. Tako gradite dobar temelj za buduće dobro zdravlje. 

Profesori Brigham Young univerziteta, Ben Gibs i Renata Forst, proveli su istraživanje koje je obuhvatilo više od osam hiljada porodica. Prateći njihove prehrambene navike oni su dokazali direktnu vezu između gojaznosti i načina na koji su bebe hranjene do 24. mjeseca života.

Prema njihovim procjenama, bebe koje su jele zamjensko umjesto majčinog mlijeka imaju čak 2-3 puta veće šanse da budu debeljuce.

„Ako je dijete gojazno kao dvogodišnjak, velike su šanse da će biti gojazno tokom cijelog svog adolescentskog perioda, pa i u odrasloj dobi”, rekla je dr. Forst.

Istraživači su naglasili da problem nije u zamjenskoj formuli, nego u činjenici da je svaka beba navikla pojesti sve što se nalazi u bočici. Tako bebu učite da zanemari signale kojima joj organizam poručuje da je sita.

Bebe koje su dojene jedu sve dok se ne najedu, a pozitivna je stvar što majke ne mogu tačno znati koliko je beba pojela, pa ih i ne tjeraju da pojedu sve do kraja.

Bočica nije jedini rizik koji može dovesti do debljine. Tu je i stavljanje bebe na spavanje s bočicom, kao i uvođenje čvrste hrane oko četvrtog mjeseca bebinog života, što je poprilično rano.

Dakle, jedan od načina borbe protiv ovog problema je prilično jednostavan. Ako je dijete sito i više ne želi da jede iz bočice, nemojte ga tjerati da je iskapi.

Pored toga što “korišćenje bočice mijenja dinamiku hranjenja, bebe koje su hranjene formulom ili kombinacijom formule i majčinog mlijeka, imaju veću šansu da će preko zamjenskog mlijeka doći u dodir sa žitaricama ili zaslađivačima još u ranoj dobi. Čak i prije nego što pređu na čvrstu hranu”, rekao je Salley Findley, profesor javnog zdravstva na Columbia univerzitetu.

Još jedna loša praksa među mnogim roditeljima jeste to što mališanima daju grickalice, brzu hranu i zaslađene napitke.

Ove su namirnice pune dodatnih “praznih” kalorija, koje ne ostavljaju mjesta za zdravu prehranu. Nedostatak važnih nutrijenata takođe može da naškodi pravilnom razvoju i da uzrokuje debljinu u ranoj dobi.

Čak i sok, bez obzira što je napravljen od voća, gubi svoju nutritivnu vrijednost nakon prerade i donosi više šećera nego što mislite. Slani krekeri djeluju bezazleno, ali dovode do povećanog unosa natrijuma, što ni malo nije zdravo.

“Zdravstvena zajednica traži uzrok sve raširenijoj epidemiji debljine, i sve više i više korijen problema vidi upravo u ranom djetinjstvu”, rekao je Gibbs. “Ne mislim da je ovo neko nevažno razdoblje razvoja djeteta. Vrlo je kritično.”

Gledajući unaprijed, istraživači Brigham Young žele da ispitaju postoji li bliža veza između dojenja i kognitivnog razvoja kod djece.

Izvor: Medical Daily
Prevod: Index.hr/MamaKlik.com