Mama intervju: Zvezdana Stojaković

Zvezdanu Stojaković znamo kao urednicu, voditeljicu i PR menadžericu Face televizije, ali i kao autorku web stranice “Mama i oblutak”, edukativnog i zanimljivog bloga namijenjenog roditeljima. 

Naravno, Zvezdana je i sama majka jednog malog oblutka po imenu Petar, koji je već 4,5 godine njena životna inspiracija. Ovaj radoznali i okretni mališan kruna je dugogodišnje ljubavi između Zvezdane i njenog supruga.

SAZNANJE O TOME DA ĆE DOBITI BEBU BIO JE NJEN NAJLJEPŠI ROĐENDANSKI POKLON, JER JE BAŠ NA SVOJ “DIVAN DAN” OTKRILA DA JE U DRUGOM STANJU.

Njihovo zajedničko vrijeme prepuno je veselih aktivnosti, zanimljivih pitanja i učenja kroz igru, koja Zvezdanu inspirišu i u njenom pisanju bloga. Kako je Petar već “veliki dječak”, čak i rutinske obaveze poput spremanja obroka dobijaju novu dimenziju, jer i u tome pomaže svojoj mami.

Zvjezdana se bavi profesijom koja istovremeno nosi i kreativnost i odgovornost, ali ipak majčinstvo smatra najvažnijom, najtežom, ali i najbolje plaćenom životnom ulogom jer je, kako kaže, u ovom slučaju plata čista ljubav. Koliko je mnogo ljubavi u njenoj svakodnevici, pročitajte u intervjuu koji slijedi:

MamaKlik: Kako počinje a kako završava Vaš dan?

Zvezdana: Dan započinje jako rano, ustajem već u 6 sati. S obzirom na to da sam pet godina uređivala i vodila jutarnji program, navikla sam na rana ustajanja pa tako sada sve troje ustajemo oko 6 sati. Dan započinje maženjem i zajedničkim razbuđivanjem, a nakon jutarnje higijene ide priprema za posao i radne obaveze.

Po povratku kući pripremamo ručak, te sumiramo utiske kako je kome od nas troje prošao dan. Nakon toga slijede igra i zabava, a dan završavamo uz mlijeko, pričanje priča i odlazak u krevet. Kako rano ustajem, idem rano u krevet.

MamaKlik: Koji vam je nadraži dio dana?

Zvezdana: Jutro mi je najdraži dio dana, neko sam ko misli da je novi dan nova nafaka i radujem se svakom novom danu i izazovima koje nosi. Nema ništa ljepše od jutarnjeg maženja i planiranja tog dana.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Zvezdana: Vremena imam za sve, smatram da se sve može stići uz dobru organizaciju i naravno međusobnu podršku partnera. Nemam ja nekih specijalnih zahtjeva, mir pronalazim na svom balkonu, koji je jedna prava mala oaza koja mi puni baterije i odmara misli.

Ranije sam obožavala da odlazim na razne kozmetičke tretmane i kod frizera, ali sam trenutno u fazi da ne mogu dugo biti na jednom mjestu pa me i pedikir umara haha. Da mogu i da imam vremena stalno bih bila na moru i plaži; toliko volim ljeto da ga svaki dan sve više prizivam.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa djetetom izgleda…?

Zvezdana: Naše vrijeme je uvijek kada nisam na poslu. Mi smo već za ove 4 godine napravili neki svoj ritam, plan i program.

Već sam pomenula da još od samog jutra imamo naše trenutke maženja i izlive njeznosti. Kada se vratim sa posla, Petar mi pomaže u pripremi ručka, gdje zajedno pričamo, učimo boje. Razgovaramo o važnosti određenih namirnica, sve u zavisnosti od toga šta taj dan pripremamo.

Nakon ručka obavezan je odlazak u parkić i šetnja po naselju. Sada kada je veći, nezaobilazan je romobil ili bicikl i svi su nas već upamtili jer ja, kao one uspaničene mame, samo govorim: “Polako Petre, pazi Petre!”

Po povratku kući slažemo puzzle ili pišemo slova ili crtamo, iako sam ja antitalenat za crtanje pa Petrovi crteži budu bolji od mojih. Petar je djete koje jako puno postavlja pitanja, pa svaki dan ima nešto novo što želi da zna ili želi da ispriča neki svoj događaj od tog dana dok je bio sa svojom Vivi. To je žena koja ga čuva, ali je nikada nismo zvali ni dadilja ni teta jer joj je on dao nadimak i tako je svi zovemo.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Zvezdana: Bio je to moj najljepši rođendanski poklon s obzirom na to da sam na dan svog rođendana saznala da sam trudna. Jednostavno sam osjećala da sam trudna i uradila sam test jer sam bila tih dana jako razdražljiva. Test je bio pozitivan, a ja sam bila i sretna i u šoku. I suprug I ja smo bili presretni, a istovremeno uplašeni. Najteže mi je bilo što sam pred drugima ćutala a htjela sam da vičem od sreće.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Zvezdana: Trudnoća je prošla dobro, iako sam se tek smirila u 6-7. mjesecu kada sam konačno pronašla doktora koji mi je kliknuo na prvu i koji je pričao sa mnom kao sa pacijentom, a ne osobom čiju emisiju gleda. Važan mi je bio profesionalan pristup i da me neko zapamti a ne da budem samo broj.

Radila sam cijelu trudnoću, bukvalno sam pravo sa posla otišla na porođaj. U nedjelju sam radila emisiju uživo a u petak sam se porodila. Nosim lijepa iskustva i uživala sam u svakom danu trudnoće.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebom?

Zvezdana: Prvi susret je bio čaroban i nestvaran, nakon bola, vike i suza u naručju mi se našla mala mrvica, topla, bez kose i krupnih očiju. Plakala sam, i ja i suprug jer je prisustvovao porođaju. Zajedno smo plakali i smijali se. Bile su to povezane emocije; u trenu ste najsretniji na svijetu, a u drugom trenutku znate da je od tog momenta vaš jedini zadatak borba da ta mrvica bude najsretnija na svijetu.

Prvi dani su bili jako neobični, pomalo u grču. I suprug i ja smo poprilično paničari, ali smo bili odlučni da ne želimo ničiju pomoć pa smo od prvog dana bili sami sa bebom. Sjećam se da je prvu noć Petar štucao, meni je to bilo kao da je smak svijeta, toliko panike u jedan ujutru; sjećam se da sam nazvala mamu i probudila je da je pitam šta da radim, a sad bih se mogla smijati toj situaciji. Suprug je stalno želio da ljubi bebu, ja bih mu branila pa kada god okrenem glavu on bi ga ljubio. 😀

MamaKlik: Koliko vas je zapravo majčinstvo promijenilo?

Zvezdana: Moram priznati da nikada nisam bila neko ko sebi ugađa. Tako da sam sasvim spremna dočekala ulogu majke. Jedino što se promjenilo je da sam postala emotivnija, osjetljivija i to se posebno osjećalo u poslu – nisam više bila tako stroga. 😀

Što se tiče slobodnog vremena, nemam ga ali nisam ga imala ni kada nisam bila mama. Volim da mi je dan ispunjen i da nemam kada pitati: “Šta sada?” Jednostavno, tako funkcionišem.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Zvezdana: Savjetujem im da rade sve onako kako im njihov unutarnji glas kaže, da uživaju u svakom danu majčinstva a tako i trudnoće. Da slušaju samo sebe i osluškuju potrebe svoje djece. Svako dijete je različito i drugačije.

Ne gledajte šta jede dijete od prijateljice ili da li ide u vrtić, samo slušajte svoj unutarnji glas i svoju djecu. Biti majka najvažnija je i najteža životna uloga ali i najbolje plaćena jer je plata čista ljubav.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Zvezdana: U životu je bitno sve uskladiti i dobro organizovati. Mama upravlja svojom karijerom dok podiže dijete, samo je bitno da ih kompanije podupiru i daju punu podršku. Ja sam sebi priznala: ja sam ambiciozna mama, hm možda nekada i previše. Kada pomislim na svog sina i supruga, znam da su dovoljno jaki da se nose sa ambicioznom majkom.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Zvezdana: S obzirom na to da sam bila urednik i voditelj kulinarske emsije posvećene Ramazanu, toliko sam toga naučila da sam postala prava kuharica.  Evo, jedan brzi recept koji vole veliki ali i mali članovi moje porodice je Rižoto sa špinatom, piletinom i pinjolima:

Skuhamo rižu okruglog zrna tako da se dobro raskuha. Pored toga, pileći file isjeckamo na kockice, stavimo morsku sol, bijeli luk, mješavine bibera i usitnjeni peršin. Špinat skuhamo i isjeckamo na sitno, dodamo ga u skuhanu rižu. Promiješamo i dodamo vrhnje za kuhanje tek toliko da sjedini špinat i rižu. U to dodajemo pripremljenu piletinu. Serviramo na duboki tanjir, ukrasimo pinjolima te usitnjenim peršinom. Po želji dodati parmezan.

MamaKlik: Sve su mame superheroji. Koje su vaše super moći?

Zvezdana: Iskreno, više bih voljela da mog sina pitate da li je i zašto njegova mama superheroj.  On bi se tu raspričao. Mislim da je svaki čovjek superheroj na svoj način, ne bih izdvajala mame jer ima žena koje nažalost ne mogu da se ostvare kao mame a za mene su superheroji jer se bore.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Zvezdana: Moj životni moto je “Živjeti punim plućima”. Svaki dan maksimalno iskoristiti, ne kajati se za ono što je bilo, niti čekati nešto bolje jer ovo danas, ovo sada, to je ono najbolje.

MamaKlik: Koga imenujete kao našu sljedeću gošću?

Zvezdana: S obzirom na to da su moje super mame već bile teško je.  Evo, ja predlažem divnu i zanimljivu Lelu Čamdzić Hodović. Ima kćerkicu i čeka drugu bebu. 😀