Kako prilagoditi ishranu stomačnim infekcijama

Uskoro nam dolaze ljeto i toplo vrijeme, a sa njima i povećan broj stomačnih infekcija. Važno je da znamo kako se u velikoj mjeri možemo zaštititi, kao i šta da radimo kako bismo brže ozdravili.

Crijevne infekcije su infekcije dvanaestopalačnog, tankog i debelog crijeva, a uzročnici mogu biti virusi, bakterije, paraziti i protozoe.

Ukoliko se javi bakterijska crijevna infekcija, tada smo se zarazili prljavom vodom, pokvarenom hranom ili preko prljavih ruku.

Ruke zato perite što češće i vodite računa o higijeni

Možete sa sobom da nosite antiseptik za ruke kako biste ga koristili negdje gdje nemate da operete ruke (na primjer, poslije korišćenja javnog prevoza).

Simptomi su nekada blagi (mučnina, nadimanje, češće stolice), a nekada su izraženiji (povraćanje, proliv, bolovi, gubljenje na težini, malaksalost, povišena tjelesna temperatura).

Ukoliko se pojavi stomačna infekcija, bez obzira na uzročnike, treba uzimati veće količine tečnosti i lako probavljivu hranu.

Tečnost treba uzimati u malim gutljajima, sa razmacima od nekoliko minuta, kako bi se organizam rehidrirao.

Poželjno je uzimati probiotik kako bi se narušena crijevna flora vratila na normalu. Probiotik mogu da koriste i trudnice.

Najbolje je jesti neke od sljedećih namirnica:

  • Tost i slani krekeri – lako su probavljivi i mogu se uzimati uz čaj
  • Banane –imaju veliku količinu kalijuma i probavljive su, tako da su dobar izbor kod stomačnih tegoba
  • Đumbir – kao i u trudnoći, dobro ga je koristiti i u slučaju crijevnih infekcija jer smanjuje mučninu i nadimanje, pored svih ostalih dobrih osobina
  • Čaj protiv stomačne viroze – čaj od jednakog odnosa korijena i lista bijelog sljeza, matičnjaka, lista kupine, komorača i hrastove kore je jako djelotvoran kod ublažavanja i liječenja crijevnih infekcija. Takođe je jako djelotvoran čaj od šipka, koji se pije nezaslađen, često se uzima i u malim količinama. Za stomak su djelotvorni i čajevi od kamilice i nane.

Obroci bazirani na barenom krompiru, mrkvi, riži, koji su česti i nikako obilni, pogodni su za sve vrste stomačnih infekcija.

Mlijeko i mliječne proizvode, ljuto, slatko i masno u ovom periodu treba izbjegavati

Treba voditi računa da se tečnost unosi u organizam u dovoljnim količinama, ali ne odjednom, nego u malim gutljajima, na nekoliko minuta, da bi se nadoknadila izgubljena tečnost.

Ukoliko je uzročnik stomačne infekcije virusnog porijekla, tada će pomoći dijetalna ishrana i korišćenje probiotika.

Ukoliko se zdravstveno stanje ne poboljša za dva do tri dana, vjerovatno je uzročnik bakterija ili parazit, pa je potrebno da se javite ljekaru.

Dragana Martinović