Osip poslije temperature

Pozvali su me iz vrtića da uzmem sina (3,5 godine) zbog visoke temperature. Nije imao drugih problema pa je pedijatar tražio da se uradi pregled urina i pokazalo se da je nalaz normalan. Osim crvenog grla sve drugo je bilo u redu i ljekar je zaključio da se radi o virusnoj infekciji jer je dijete živahno čim padne temperatura.

Međutim, temperatura je skakala i do 40,1 pa smo se trećeg dana bolesti odlučili da uradimo krvnu sliku i CRP. Leukociti su bili niski (3,9) kao i CRP, pa se naš pedijatar odlučio da ne daje antibiotik.

Četvrtog dana bolesti se sin probudio bez temperature, raspoložen ali se u nekoliko sati sav osuo. Sitne crvene bubuljičice su se pojavile na stomaku, ispod je koža bila crvena, a ubrzo se osip proširio i na vrat i butine.

Nije bilo svraba, a naš pedijatar je rekao da se radi o virusnom osipu koji ne treba liječiti i da će sve proći samo od sebe. Želim da znam nešto više o ovoj bolesti.

  • Koja je ovo bolest u stvari?

Bolest se zove trodnevna groznica, a stručni naziv je Exanthema subitum. Ponekad se naziva i rozeola (Roseola infantum). Tipično je za ovo oboljenje da veoma visoka temperatura traje tri (rjeđe četiri) dana, a onda je više nema, ali se tad javi osip po trupu koji se brzo širi. Zato se i naziva trodnevna groznica.

Kod beba se može javiti i otok limfnih čvorića, curenje nosića i proliv. Ovo se rijetko sreće poslije druge godine života. Osip NE svrbi, za razliku od alergijskih osipa (sa kojim se ponekad može pomiješati).

  • Koji virus je izaziva?

Izaziva je virus koji spada u familiju herpesvirusa (HV) –  herpesvirus tip 6. Nema direktne veze sa onim herpesvirusom (HV 1 i 2) koji izaziva problem na usnama ili genitalijama. Veoma rijetko ovu bolest izaziva HV tip 7.

  • Kako se prenosi?

Lako – kontaktom sa bolesnim djetetom, a kako su bebe do dve godine najčešće pogođene, nisu rijetke mini epidemije po jaslicama i vrtićima. Inkubacija (period od ulaska virusa u organizam djeteta do pojave prvih simptoma i znakova bolesti)  traje od 5 do 15 dana.

  • Koliko traje osip?

Par dana i nestane.

  • Da li je moje dijete opasno po okolinu?

Dok je dijete febrilno i osuto ono rasijava viruse i može zaraziti zdravu djecu iz okoline.

  • Ima li komplikacija?

Izuzetno se rijetko dešavaju, i to kod beba ili djece sa oštećenim imunitetum – produžena visoka temperatura uz blago i prolazno oštećenje funkcije jetre.

  • Može li dijete ponovo oboljeti?

Ne može!

Ova bolest ostavlja trajan imunitet.

  • Zašto je pedijatar tražio da se uradi pregled mokraće?

Mudra odluka – dijete NIJE imalo drugih jasnih simptoma koji su pratili veoma visoku tesmperaturu, pa je Vaš pedijatar želio da isključi urinarnu infekciju kao mogući uzrok febrilnosti.

  • Zašto ljekar nije dao antibiotik?

Zato što je ispravno procijenio da je u pitanju virusna bolest, a tu antibiotici NEMAJU šta da traže. Antibiotici NE MOGU dotaći viruse!

Da jeste dat antibiotik, ovaj bi se osip vjerovatno (ali pogrešno) pripisao alergiji na lijek.

  • Pedijatar je pitao da li u porodici ima frasa (febrilnih konvulzija) – zašto je to važno?

Exanthema subitum ide sa veoma visokom temperaturom, pa se febrilne konvulzije (“fras”) mogu očekivati kod ove bolesti. 5 do 35% beba sa ovom bolešću zaista dobije febrilne konvulzije. Ipak, to su skoro uvek djeca koja u porodici imaju nekoga sa febrilnim konvulzijama.

Ass.dr Goran Vukomanović, pedijatar
mojpedijatar.co.rs

ALERGIJSKA ASTMA KOD DJECE: Najčešća pitanja i odgovori

Nakupine holesterola oko očiju – zašto nastaju i kako da ih uklonite?!

Mama ordinacija – Postpartalna depresija