Upotreba lijekova u trudnoći i tokom dojenja

Koliko ste puta bile u (ne)prilici da se osjećate loše, prehlađeno, da imate alergiju, osipe, temperaturu, dijareju i slično a trudni ste ili dojite? 

Trudnoća i dojenje su osjetljivi periodi u kojima treba biti oprezan prilikom uzimanja lijekova, bilo da se radi o farmaceutskim ili biljnim preparatima.

Zašto?

Krajem trećeg mjeseca trudnoće završava se organogeneza, odnosno period stvaranja tkiva i organa embriona, koji ujedno predstavlja najosjetljivije razdoblje za pojavu brojnih anomalija

Opšte prihvaćena preporuka je da se trudnicama ne trebaju davati lijekovi ili ih treba izbjegavati u tom periodu jer je posteljica propusna za skoro sve medikamente.

Pored propusnosti posteljice, treba uzeti u obzir i da je gotovo svaki lijek, koji je prisutan u krvi dojilje, prisutan i u majčinom mlijeku.

Iz tih razloga trudnicama se savjetuje primjena lijekova u strogo indikovanim slučajevima, odnosno kada je očekivana korist od planirane terapije za majku i plod veća nego što je moguć rizik od teratogenog (štetnog) dejstva korištenih lijekova.

Američka uprava za hranu i lijekove FDA (Food and Drug Administration) predstavila je klasifikaciju lijekova u trudnoći odnosno kategorije rizika uzimanja lijekova u trudnoći označene kao kategorije rizika A, B, C, D, X.

Kategorija A se smatra najmanje štetnom dok su lijekovi iz kategorije X potpuno kontraindikovani u trudnoći.

Ipak, u slučaju potrebe za stalnom terapijom ljekar će odrediti minimalne efektivne doze lijeka kao i dužinu uzimanja.

Treba napomenuti da pored lijekova teratogeni efekat imaju i nikotin, alkohol te opojne droge.

Trudnoća i dojenje su osjetljivi periodi u životu žene u kome treba biti oprezan i pri primjeni biljnih lijekova i preparata.

Neke žene koristi biljne lijekove u ovim periodima isključivo prema tradicionalnim iskustvima i sazanjima.

Za manji broj biljnih lijekova ne postoji ograničenje za primjenu u trudnoći, neki su kontraindikovani dok za najveći broj biljnih lijekova podaci o primjeni u trudnoći i dojenju su nepotpuni ili ne postoje.

Koliko ste puta bile u (ne)prilici da se osjećate loše, prehlađeno, da imate alergiju, osipe, temperaturu, dijareju i slično a trudni ste ili dojite? Koliko puta ste odgovore potražile na internetu ili od drugih osoba prije nego što ste potražile stručni savjet?

Upravo iz tih razloga, škola za trudnice “Radosnica” organizuje besplatnu radionicu na temu kojoj se malo ili uopšte ne govori “Upotreba lijekova u trudnoći i tokom dojenja”, koju će voditi mr pharm. Ana Jelić Golić, asistent Medicinskog fakulteta BL.

Radionica će biti održana 24. maja u prostorijama “Radosnice”, sa početkom u 18 časova. Prijava je obavezna u inbox škole za trudnice “Radosnica” ili putem telefona 065/915-979.