Udžbenici i školski pribor na rate od 1. maja

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske od 1. maja nudi mogućnost kupovine udžbenika i školskog pribora na rate, kako bi roditeljima olakšao početak nove školske godine.

Cijene udžbeničkih kompleta sa udžbenicima engleskog jezika i pravoslavne vjeronauke su za treći razred 104 KM, četvrti razred 95 KM, peti 93,50 KM, šesti 130 KM, sedmi 134 KM, osmi 163 KM i deveti razred 152 KM, saopšteno je iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Vlada Republike Srpske obezbjeđuje udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole. Svi udžbenici Zavoda imaju hologramsku zaštitu.

Zavod je osim udžbeničkih kompleta engleskog jezika za osnovnu školu, pripremio i udžbenički komplet engleskog jezika za prvi razred gimnazije, te udžbenički komplet njemačkog jezika za šesti razred osnovne škole.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva aktivno radi na pripremi udžbenika, nastavnih sredstava i pedagoške dokumentacije za sljedeću školsku godinu, a u toku je sprovođenje zakonom propisane procedure za izbor novih udžbenika za osnovnu školu koji su predviđeni planom udžbenika za školsku 2018/2019. godinu.

Recenzenti daju stručna mišljenja na pristigle rukopise, od kojih će oni koji budu dobili pozitivne ocjene biti upućeni na odobravanje u resorno ministarstvo, a ukoliko rukopis ne dobije odobrenje, u nastavi će se koristiti ranije odobreni udžbenik.

U saopštenju se ističe da je u posljednje dvije godine povećano interesovanje autora za pisanje udžbenika za srednje škole, te da su pozivi i apeli od nadležnih institucija, prije svega, resornog ministarstva i Republičkog pedagoškog zavoda, upućeni profesorima urodili plodom.

Novi udžbenici za srednju školu su i:

  • Biologija za drugi razred gimnazije
  • Statistika za četvrti razred srednje škole za struku ugostiteljstvo i turizam
  • Statistika za četvrti razred srednje škole za struku ekonomija, pravo i trgovina
  • Sociologija za srednje stručne škole
  • Mašinski elementi za drugi razred srednje stručne škole

U toku su konkursi za pribavljanje rukopisa udžbenika za engleski jezik za drugi, treći i četvrti razred gimnazije, gramatiku srpskog jezika od prvog do četvrtog razreda gimnazije i srednjih stručnih škola, a raspisan je i konkurs za pribavljanje rukopisa “Prva knjiga”, udžbenika za prvi razred osnovne škole, prenosi Srna.