Međunarodni dan osoba sa Down sindromom: Centar „Zvjezdice“ priprema tradicionalnu manifestaciju

Foto: ilustracija/pinterest

pedesetoro mladih sa poteškoćama u razvoju nastupiće Na manifestaciji “Ja, sličan tebi, postojim” i po sedmi put obilježiti Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom

Nastup “Ja, sličan tebi, postojim“ održaće se u banjalučkom Banskom dvoru, u srijedu 21. marta sa početkom u 19 časova.

Uz podršku Prve baletske škole, KUD “Čajavec” i talentovane Emilije Boškić koja pjesmom osvaja regiju, predstaviće se omladina sa poteškoćama u razvoju, uzrasta od četiri do trideset godina.

Naglasak ove manifestacije, koju organizuje Servisni centar “Dajte nam šansu- Zvjezdice” je da pokaže mogućnosti mladih sa poteškoćama u razvoju, kao i sličnosti među svom djecom.

– Ova godišnja manifestacija je kruna našeg rada, prilika da se pokažemo javnosti i uključimo našu djecu u kulturna i društvena dešavanja. Oni vrijedno uče cijele godine, vježbaju ples i druge aktivnosti kao i sva druga djeca, samo im trebamo pružiti mogućnosti da rade i razvijaju talente – rekla je Željka Perišić, direktorka Centra “Zvjezdice”.

U ovom centru, djeca sa posebnim potrebama mogu da borave i da dobiju stručnu pomoć defektologa, logopeda, psihologa, medicinske sestre i socijalnog radnika.

Kroz besplatne tretmane djeca mogu da napreduju u razvoju. Centar ima preko 100 registrovanih porodica i taj broj se povećava.

Po priči porodica koje odgajaju djecu sa posebnim potrebama, pozitivni pomaci u društvu dešavaju se jako sporo.

U jednoj porodici koja ima dijete sa težom mentalnom retardacijom, kažu da im je najteže naći ko bi pričuvao njihovog dvadesetogodišnjeg sina kada oni imaju dodatnih obaveza.

– Mi smo već stariji roditelji i nekada nam je potrebno da sina ostavimo dva, tri dana da ga neko pazi jer moramo kod doktora, ali nemamo gdje. Dnevni centar radi od osam do 16 časova i šta poslije? U drugim porodicama, čim dijete napuni sedam godina možete ga ostaviti samog, a mi konstantno o tome brinemo. Naš društveni život uopšte ne postoji – ispričala je za “EuroBlic” jedna majka.

Vještine će pokazati i konobari

Nakon nastupa u Banskom dvoru biće organizovan koktel, a goste će poslužiti mladi sa Daunovim sindromom, koji pohađaju obuku za usavršavanje konobarskih vještina.

Cilj obuke, o kojoj je i “EuroBlic” nedavno pisao, je da se mladi sa posebnim potrebama više uključe u društveni život kako bi se osamostalili.

Srpska.info