Velike gužve, mjesta nema ni u privatnim vrtićima

“Gužve su problem godinama. Do jeseni planiramo da proširimo kapacitete za 150 mališana”, riječi su direktorice Centra za predškolsko obrazovanje u Banjaluci, Jelene Kurtinović

Liste čekanja za boravak u vrtićima ove školske godine smanjene su za 37 odsto u odnosu na prethodnu, ali u pojedinim lokalnim zajednicama mjesta za smještaj mališana nema čak ni u privatnim predškolskim ustanovama.

Gužve u javnim obdaništima višegodišnji su problem s kojim se suočavaju roditelji širom Srpske, a posljednja nada često su privatni vrtići.

Međutim, sve je manje mjesta i u tim ustanovama, što potvrđuju podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je bez mjesta u nekom od njih na početku ove školske godine ostalo 137 mališana.

Liste čekanja najduže su u Banjaluci, a kod kuće je zbog gužve u privatnom vrtiću ostalo 74 dječaka i djevojčica.

Nešto bolja situacija, prema podacima Zavoda, bila je u Bijeljini gdje 30 mališana nije primljeno zbog popunjenih kapaciteta. Bez mjesta u privatnom obdaništu ostalo je i deset Trebinjaca, devet Teslićana i 15 malih Prnjavorčana. Zanimljivo je da u javnom vrtiću u Prnjavoru nijedno dijete nije ostalo bez mjesta.

Direktor prnjavorskog privatnog vrtića, odnosno Kluba za djecu “Pčelica”, Boro Mijić, kaže da se uvijek traži mjesto više.

– Već sada imamo rezervacije za mališane koji dolaze u oktobru. Roditelji mjesto moraju rezervisati i po nekoliko mjeseci unaprijed, a i tada je pitanje da li će dobiti smještaj jer malo djece odlazi prije škole – rekao je Mijić.

Pojasnio je da su gužve u privatnim prnjavorskim vrtićima vjerovatno veće jer su fleksibilniji u radu.

– Procedura je jednostavnija. Roditelji mogu djecu dovesti i odvesti kad hoće, a postoji i dogovor o plaćanju u zavisnosti od toga da li dijete dolazi pola mjeseca, cijeli i slično – naveo je on.

Vlasnik vrtića “Bajka” iz Bijeljine, Predrag Dimić, ističe da su u posljednjih šest mjeseci u Bijeljini otvorene četiri privatne predškolske ustanove.

– Poznajem sve vlasnike privatnih vrtića i niko od njih nema kompletno popunjene kapacitete. Gužva je u državnim vrtićima jer ih subvencioniše opština pa imaju niže cijene – rekao je Dimić.

Predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova u Srpskoj, Sanjin Buzadžija, ističe da gužve u privatnim vrtićima nema, a kada se desi, mališani čekaju maksimalno mjesec-dva.

– Privatni vrtići imaju tri upisna roka, a djecu primamo i mimo tih rokova – rekao je Buzadžija i dodao da se liste čekanja javljaju u pojedinim vrtićima jer neki roditelji insistiraju da djecu smjeste baš u taj objekat. Istakao je da su gužve mnogo veće u javnim predškolskim ustanovama zbog niže cijene.

Direktorica Centra za predškolsko obrazovanje u Banjaluci, Jelena Kurtinović, ističe da u 22 javna banjalučka vrtića smještaj čeka oko 1.800 mališana.

– Gužve su problem godinama. Do jeseni planiramo da proširimo kapacitete za 150 mališana – rekla je Kurtinovićeva i dodala da Banjaluci treba još najmanje pet vrtića.

Dovoljno mjesta

Prema podacima Zavoda za statistiku, smještajni kapaciteti vrtića bili su zadovoljavajući u Bileći, Bratuncu, Brodu, Višegradu, Derventi, Doboju, Sokocu, Kneževu, Kotor Varošu, Laktašima, Nevesinju i još nekim manjim opštinama u kojima u ovoj školskoj godini nije bilo lista čekanja. U Srpskoj čak 20 lokalnih zajednica nema predškolske ustanove.

Izvor: Glas srpske