Psiholog Mihail Labkovski: Savjeti za zdravu ljubav

Mihail Labkovski, ruski psiholog i praktičar sa 30 godina iskustva kojeg zovu i “guru za međuljudske odnose”, poznat je po svojim oštrim, ali smislenim stavovima, a ovoga puta prenosimo njegove savjete o ljubavi i ljubavnom životu:

Za one koji su u potrazi

Nikome ne treba neko ko ne treba samom sebi. A onaj ko prihvati sebe onakvim kakav jeste – živi ispunjen život, uprkos svim mogućim svakodnevnim problemima.

Ako vam sa muškarcem nije prijatno na prvom, drugom ili trećem sastanku, ne dogovarajte i četvrti. Na prvom sastanku muškarac prikazuje sebe u najboljem svjetlu, a ako vam je već tad neugodno sa njim, onda iz tog odnosa ništa dobro neće proisteći ni u budućnosti.

Kada je riječ o mladim, uspješnim i lijepim ženama koje ne mogu da nađu partnera, jer navodno imaju visoke standarde i očekivanja, Mihail objašnjava da one zapravo imaju strah od partnerskih veza.

Ako samo želite da se udate, treba da prestanete da razmišljate o tome. To je isto kao da u brak stupate samo da biste nosili vjenčanicu, imali veliku proslavu, dekoracije, balone i ostale gluposti. Kod zdravih osoba, situacija izgleda malo drugačije. Prvo – one imaju potrebu da vole. Sa tom potrebom za ljubavlju, naći će i muškarca koji će da ih voli.

Nikada ne treba da se upuštate u odnose sa oženjenim muškarcima. Riba se prodaje u ribarnici, a meso – u mesnici. Ne gubite vrijeme. Oženjenom muškarcu ne treba žena, jednu već ima kod kuće.

Za one koji su u vezi

Ako želite da se vjenčate, a zabavljate se ili čak živite zajedno šest mjeseci ili godinu dana i ništa se ne dešava, morate ga jednom pitati da li i on želi porodicu i brak. Ako muškarac kaže da nije spreman na porodični život, Labkovski tvrdi da je to znak da je došlo vrijeme da se pozdravite sa njim. Na lijep način, naravno. Tipa: “Ja gajim topla osjećanja prema tebi i gajiću ih, ali daleko od tebe.”

Labkovski naglašava da svaka žena koja godinama sjedi kući i koja se samo bavi domaćinstvom i djecom, biva degradirana. Ovo je neizbježno. I, na kraju muškarcu postaje dosadno sa suprugom, počinje da je smatra glupom, a ta situacija je na pola koraka od razvoda. I napomena: u početku muškarac ni na čemu nije insistirao, ali je žena sa radošću pristala postati domaćica.

Ako vas partner ne ispunjava ili osjećate pritisak, jednostavno se raziđite sa njim. Nemojte se bojati da budete sami. Nijedan muškarac na cijelom svijetu nije vrijedan toga da se zbog njega mijenjate, lomite, da zanemarujete svoje želje i potrebe. Ni jedan.

Sve je jednostavno – on je takav kakav je. I ti si takva kakva si. Ili vam je dobro zajedno ili treba da se raziđete. Svakako, bolje prije nego što uzmete hipoteku i rodite troje djece.

Onaj ko je mentalno zdrav, usredotočen je na svoja osjećanja i bavi se njima. Ni ljepota ni ljubav ne zahtijevaju žrtvu. Ako zahtijevaju, to onda definitivno nije vaša priča. Raskinite. Ne postoji razlog zbog kojeg je vrijedno bilo šta tolerisati u vezi.

Za sve

Ne možete čitav život stajati na vrhovima prstiju. Razočaranje koje dođe kasnije je uvijek bolnije nego kada se istina pokaže odmah na početku veze.

Ljudi koji ne vole sebe ne mogu voljeti ni druge, što znači da ne mogu da budu ni u srećnim vezama.

Treba zapamtiti da zdrava ljubav nije ona u kojoj patiš, nego ona u kojoj si srećan.

Ako vam se ne sviđa kako se partner odnosi prema vama, ili radi nešto neprijatno, recite mu to. Ako se ne mijenja, recite mu – doviđenja.

Normalna osoba ne nastavlja vezu u kojoj nema poštovanja. Normalna osoba ih čak i ne započinje.