Devetočlana porodica živi karate život: Braća i sestre berači medalja

Foto: N.N. | Devetočlana porodica živi karate život: Braća i sestre berači medalja

Porodica je stub društva ili iz porodice kreće sve, izreke su koje se još od davnina mogu čuti, a jedna sarajevska porodica svojim pozitivnim primjerom već godinama potvrđuje da je to i te kako tačno.

Bračni par Zijad i Šejla Sipović ponosni su roditelji kćerki Emine, Nejre, Ajle, Edine i Lajle, te sinova Rijada i Armana. Njihova priča možda ne bi bila puno drugačija od  drugih da se svi članovi ove devetočlane porodice se bave karateom, sportom koji ih spaja i pruža im, kako sami kažu, još veću povezanost i međusobnu ljubav.

Zijad i Šejla su cijeli svoj život posvetili sportu na tatamiju, pa im osim roditeljske pripada i trenerska uloga, koju uspješno obavljaju u Karate klubu Ippon. Ovaj sportski kolektiv egzistira već punih 28 godina i danas broji oko 100 članova.

Emina, Nejra i Ajla su standardne karate reprezentativke Bosne i Hercegovine u dječjoj selekciji. Iako su vrlo mlade, ove tri djevojčice u svojim vitrinama zajedno imaju preko 400 medalja, pehara i priznanja sa međunarodnih i domaćih takmičenja. Karijere su im na početku, ali već sada imaju velike planove poput trofeja sa svjetskih i evropskih prvenstava.

“Mi smo porodica koja živi karate život. Emina je šampionka BiH u svojoj kategoriji. Do sada je postala vlasnica oko 150 medalja, od kojih se svakako izdvaja zlatna sa Svjetskog kupa za djevojčice uzrasta do 14 godina. Njen rad prepoznao je i žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i BHRT-a, uvrstivši je u najuži izbor za najperspektivniju u 2017. godini”, kazao je Zijad Sipović.

Zavidnim rezultatima mogu se pohvaliti i njene sestre Nejra i Ajla.

“Nejra je vicešampionka BiH. Ima oko 170 medalja. Do sada je dva puta nastupala na svjetskim kupovima, 2016. i 2017. godine, i osvojila je peto i sedmo mjesto. Ajla je osvajačica oko 80 medalja. Na Svjetskom kupu u Umagu 2017. godine za uzrast do 12 godina osvojila je sedmo mjesto”, dodao je Zijad Sipović.

Ukupno devetočlanu uspješnu sportsku porodicu čine još i Edina i Rijad Sipović, koji zajedno imaju oko 40 medalja. Najmlađi članovi kluba i porodice su Arman i Lajla, koji se još ne takmiče, ali su uključeni u trenažni proces. Osim Sipovića, zavidne rezultate na međunarodnim takmičenjima iz KK Ippon prave još, između ostalih, Sena Ćurovac, Ema i Ajla Jelić, Ahmed Zulčić, Hena Rastoder, Andrej Petković, Faruk Kadić, Alija Čokić, Meldin Aganović i Ajna Čosić-Kurtiš.

“U našem Karate klubu Ippon i školi karatea nudimo zdraviji način života, bolju tjelesnu spremnost, povećanje samopouzdanja, postavljanje i dostizanje ciljeva. Našim članovima pomažemo da povećaju zrelost, ustrajnost u svemu, da se adaptiraju i prilagode zajednici. Bavljenje karateom kao sportom idealna je pretpostavka za razvijanje pozitivnih psihofizičkih osobina mladih ljudi, posebno djece u školskom uzrastu”, poručio je Zijad Sipović, majstor karatea sedmi dan.

Osim supruge Šejle, koja je majstor karatea drugi dan, stručni štab ovog kluba čine još Berislav Raos (drugi dan) i Dario Grabovac.

nezavisne.com