Roditelji ogorčeni zbog sumnjivih proizvoda u novogodišnjim paketićima

Photo: pinterest / ilustracija

Više roditelja se ovih dana požalilo putem društvenih mreža da im se desilo da u primamljivo upakovanom paketiću nađu slatkiš koji više nije jestiv ili onaj kojem je rok trajanja pred samim istekom.

“Prijateljica me upozorila da je u novogodišnjem paketiću svog sina našla više slatkiša kojima je istekao rok. Inače nisam obraćala pažnju na to, ali sam odmah provjerila paketiće svog djeteta i u jednoj kesi, koju je dobila od bake, našla sam veliku čokoladu kojoj je rok istekao prije dva mjeseca, dok su ostali slatkiši bili urednog roka trajanja”, požalila se jedna Banjalučanka.

U Udruženju “Don”, koje se bavi, između ostalog, i zaštitom prava potrošača, kazali su da ovih dana  nisu imali direktne pritužbe od potrošača, ali da imaju saznanja o trgovačkim zamkama i “uvaljivanju” neispravnih proizvoda u paketiće za djecu.

“Mi smo i ranije upozoravali građane, a iskoristiću priliku da i sada upozorimo da bez obzira na to da li je roba u paketiću ili negdje drugo, ista je procedura i tu robu treba vratiti trgovcu”, rekao je Zoran Petoš iz ovog udruženja i dodao da kupci moraju biti istajni čak i kada je u pitanju jedna čokoladica.

Dodao je da kupci imaju pravo otvoriti paket u radnji, bilo da je riječ o tehnici ili paketiću.

Kako su naveli iz Inspektorata RS, proizvodi kojima je istekao rok upotrebe smatraju se neprikladnima za upotrebu i ne smiju se nalaziti u prometu, bez obzira na to da li se prodaju na komad ili u zbirnom pakovanju.

Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS, je navela da zasad nisu imali prijave da su u paketićima pronađeni proizvode s isteklim rokom trajanja.

nezavisne.com