Pozovi 1415, pomozi da hrabre Mrvice dobiju topli krevetić

Photo credit: facebook.com/udruzenjeroditeljamrvice

Za prijevremeno rođene bebe u banjalučkoj bolnici za sada postoji samo jedan topli krevetić star skoro pet decenija, koji majke zbog izgleda zovu – roštilj.

Do oktobra ove godine na dva odjeljenja Klinike za dječje bolesti primljeno je 300 prijevremeno rođenih beba. Djeci rođenoj prije 37. nedjelje, topli krevetić održava temperaturu tijela i pomaže im da brže napreduju, ali majke pričaju da je prava lutrija dočekati ga da bude slobodan.

Kroz sličnu situaciju sa svojim blizancima, prije pet godina prošla je i novinarka Adriana Basara.

– Svako jutro sam s nadom gledala u doktorku i čekala da kaže da su moji blizanci dovoljno ojačali da mogu iz inkubatora preći u “topli krevetić”. Iako je taj krevetić iz šezdesetih godina i više liči na roštilj nego na uređaj koji reguliše temperaturu tjela, željela sam da što prije dospiju do njega, jer to znači da smo bliže odlasku kući. Opet, dobiti ga bilo je slično lutriji, jer je bio samo jedan, a ostali mali kandidati su ležali u krevetićima uz termofor ili dva – prisjetila se ona ove nezivjesnosti, na svom Fejsbuk profilu.

Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice” pokrenulo je u novembru akciju za nabavku toplih krevetića, nedavno je održano i humanitarno veče, a odzivom su prezadovoljni. Nabavka jednog ovakvog krevetića košta inače od 10.000 do 20.000 KM.

–  Ne možemo tačno reći koliko je novca prikupljeno, jer nam i dalje stižu žiralne uplate, ali cifra je premašila naša očekivanja i sigurno ćemo uspjeti kupiti novi krevetić – rekli su iz udruženja, a nadaju se da će krevetiće nabaviti i za porodilišta u drugim opštinama.

Mada je u javnosti već bilo i kritika što najveća zdravstvena ustanova u Srpskoj nije ranije kupila topli krevetić za bebe, u udruženju kažu da su veoma zadovoljni rezultatima koje postiže tim ljekara i medicinskih sestara i ne žele da “ulaze u to koja je oprema nabavljena, a koja je prioritet”.

Iz UKC RS kažu da raspolažu sa visokosofisticiranom opremom i visoko kvalifikovanim i obučenim kadrom kako bi se zbrinjavanje prijevremeno rođenih beba koje je dugotrajano i zahtjevno moglo provesti na najbolji način.

Naglašavaju da se sva oprema u sklopu Klinike za dječje bolesti redovno i po potrebi servisira, kao i da topli krevet adekvatno radi. Kako kažu, prioritet prilikom nabavke medicinske opreme su inkubatori zbog specifičnosti liječenja prijevremeno rođenih beba čime se obezbjeđuje adekvatna temperatura spoljne sredine.

 Kod prijevremeno rođene djece zbog nezrelog sistema regulacije temperature tijela i tanke kože gubitak toplote je veliki, te je potrebno obezbijediti adekvatnu temperaturu spoljne sredine od momenta rođenja što se postiže preko inkubatora. Sa rastom novorođenčadi i povećanjem težine mijenja se temperatura u inkubatoru od viših ka nižim. Kada su novorođenčad stabilna premještaju se u krevet uz dodatno spoljno zagrijavanje što se nesmetano obezbjeđuje. Napominjemo, da samo novorođenčad izrazito male težine nakon boravka u inkubatoru ima potrebu da bude smještena u topli krevet do smiještanja u običan krevet.  U inicijalnom zbrinjavanju prijevremeno rođenih beba primaran je inkubator – preciziraju iz UKC RS, izražavjući ujedno zahvalnost „Mrvicama“ za planiranu donaciju krevetića.

Cijelog novembra aktivan je i humanitarni broj – 1415, a pozivom donirate jednu KM za kupovinu toplog krevetića.

Izložba

Na Međunarodni dan prijevremeno rođenih beba 17. novembra biće otvorena izložba fotografija Lenke Keleman, koja je sedam dana provela na neonatološkim odjeljenjima UKC RS i fotografisala neke od najtežih prizora koji prate ovu djecu u prvim danima života.

Izvor: srpskainfo/banjalucanke