5 mentalnih vježbi za sreću i uspjeh

Procjenjuje se da čovjek tokom dana doživi oko 70.000 različitih misli. Drugim riječima, dnevno imamo oko 70.000 šansi da se osjećamo dobro ili loše. Ako imate loše mišljenje o sebi, sumnjate u svoje sposobnosti i preispitujete svoje odluke, tako ćete samo naštetiti sami sebi, a vjerovatno i riskirati svoje zdravlje.

No dobra vijest glasi da možete promijeniti način na koji razmišljate. U nastavku smo vam pripremili 5 mentalnih vježbi koje će istrenirati vaš mozak za sreću i postizanje uspjeha.

1. Razlikujte (duboko) razmišljanje i rješavanje problema

Razmišljanje o strategijama koje bi vam mogle pomoći u savladavanju prepreke je korisno, ali zamišljanje sebe u bolnim situacijama nije nimalo produktivno. Kad god se “uhvatite” da o nečemu jako dugo razmišljate, odvojite trenutak vremena i zapitajte se rješavate li zapravo problem ili samo pretjerano razmišljate o njemu.

U slučaju da aktivno rješavate ili sprječavate određeni problem, samo nastavite! Međutim, ako u sebi samo ponavljate scenarije koji su se već dogodili ili razvijate katastrofalna predviđanja o stvarima na koje ne možete uticati, promijenite “program”. Trgnite se i skrenite misli s problema, a zatim se pokušajte fokusirati na druge, produktivnije aktivnosti.

2. Dajte sebi savjet koji biste dali pouzdanom prijatelju

Ako ste poput većine ljudi, velika je šansa da ste previše kritični prema sebi. Međutim, ako mučite sami sebe i preuveličavate svoje pogreške samo ćete se osjećati još gore. Studije pokazuju da su osobe koje mogu saosjećati sa sobom boljeg psihološkog zdravlja, imaju bolju sliku o sebi, poboljšano samopoštovanje te povećanu motivaciju. Pokušajte se istrenirati da sa sobom razgovarate kao s vrlo pouzdanim prijateljem.

3. Prepoznajte svoje emocije

Mnogi ljudi imaju averziju prema pokazivanju svojih osjećaja, pa čak i prema samom razgovoru o njima. Kao rezultat ove pojave mnogi su se udaljili od svojih osjećaja, zbog čega im je često vrlo teško da prepoznaju kako se osjećaju u određenom trenutku.

Takođe, čak i kada odrasle osobe odluče označiti svoje emocije, čine to na pomalo indirektan način. Primjera radi, umjesto da kažu “Osjećam se tužno” najčešće čujemo “Imam knedlu u grlu” ili “Nešto mi je upalo u oko”.

Izdvojite nekoliko minuta dnevno i pokušajte odrediti svoje emocionalno stanje. Prepoznajte svoje osjećaje i razmislite o tome kako će oni uticati na vaše odluke. Bilo da se osjećate tužno zbog nečega u privatnom životu ili ste zabrinuti zbog nečega što se događa na poslu, ako ih niste svjesni vaše će se emocije preliti i na ostale aspekte vašeg života.

4. Balansirajte emocije i razum

Bilo da ste suočeni s važnom financijskom odlukom ili ste se našli u dilemi porodične prirode, najbolje ćete odluke donijeti kada uravnotežite svoje emocije sa svojim razumom. Kada primijetite da su vas preplavile emocije, pokušajte pojačati vaše racionalno razmišljanje.

Najlakši način na koji to možete postići je izrada popisa prednosti i nedostataka svakog vašeg izbora. Čitanje tog popisa može iz odluke maknuti dio emocija, što će vam uveliko pomoći da donesete najbolju odluku.

5. Vježbajte zahvalnost

Zahvalnost se povezuje s brojnim fizičkim i psihološkim benefitima, među kojima je i sreća. Nezavisno o tome razgovarate li sa drugima o stvarima na kojima ste zahvalni ili ih zapisujete u dnevnik, prije nego što odete na spavanje, pokušajte istrenirati svoj mozak da primjećuje dobre stvari u životu. Ovo bi mogao biti najjednostavniji, ali i najučinkovitiji način da poboljšate svoje blagostanje.

krenizdravo.rtl.hr