Mama intervju: Nataša Šmulja

Nataša sa sa Akijem Rahimovskim

Kada smo je pitali koje su njene super moći, Nataša Šmulja, novinarka Radio Televizije Republike Srpske i mama devetogodišnjeg Vuka i petogodišnje Anastasije, rekla nam je da je to definitivno dobra organizacija.

A upravo dobra organizacija predstavlja “čarobni štapić” savremene žene sa kojim može da uredi svoj život, što nam je svima prijeko potrebno, a naročito damama koje se odluče za ovaj poziv bez obzira na ubitačan tempo koji on sa sobom nosi.

Naravno, sve je lakše kad kao Nataša radiš posao koji voliš. U pravom novinarskom maniru, na pitanja je odgovarala konkretno i informativno, a nama je ostavljena mogućnost da ukrademo mrvu praktičnosti i mudrosti naše nasmijane i staložene sagovornice.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Nataša: Moj radni dan počinje u 05:45m a završava oko 23 časa. Vikendom se spava sat-dva duže, ali i to zavisi od toga da li imamo sportskih obaveza pa se opet porani. 🙂

MamaKlik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Nataša: Najdraži dio dana mi je jutro ako imam vremena na miru popiti kafu i to je, recimo, jedini dio dana kada imam vremena za sebe, ne računajući poslije 23 časa, kad sam već umorna i nemam želje da se posvetim čak ni sebi. 😀

MamaKlik: Vaše vrijeme sa mališanima izgleda…?

Nataša: Vrijeme sa djecom provodim u igranju, pravljenju raznih kulinarskih dječjih specijaliteta, muzičko-scenskih predstava i čitanju pred spavanje.

Nasmijana i privatno i poslovno / Slika lijevo – credit to: Dalibor Savić / Slika desno: Sa članovima finskog benda Apocalyptica

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Nataša: Bila sam presrećna saznavši za obe trudnoće. Pri prvoj i malo uplašena, jer nisam znala šta me čeka, neko novo stanje do tada. A pri drugoj sam samo željela da sve bude u redu, naslušavši se raznih priča…

MamaKlik: Kako su prošle Vaše trudnoće?

Nataša: Obe trudnoće su bile veoma teške, za mene. U prvoj sam povraćala do 8, a u drugoj do 7. mjeseca. Stanje je bilo takvo da sam morala isključivo mirovati i čak sam u početku smršala umjesto da se udebljam. Drugih problema nije bilo. Bebe su bile uredu, što je meni bilo najbitnije. Ipak, ovakve probleme u trudnoći ne bih ni jednoj ženi poželjela.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Nataša: Prvi dani sa bebama su bili “upoznavanje” sa “malim ljudima” jer sam znala da su oni već osobe za sebe. I oni upoznaju mene i ja njih. Naročito sa prvom bebom, jer nisam imala ranijeg iskustva. Sa drugom je već bilo lakše. I sada pamtim osjećaj ljubavi do tada meni nepojmljiv i neznan. I oduševljenje. Prvu bebu nisam mogla dojiti, pa je, čini mi se, najveći dio vremena odlazio na prokuhavanje vode, pravljenje adaptiranog mlijeka i iskuhavanje bočica. Drugu bebu sam dojila i tu je proces znatno skraćen. 🙂 I olakšan. 😀 Nisam od majki koje su čekale da izađu iz babina i tek onda izađu vani. Čim smo se mogli organizovati, pošli smo u šetnju, parkom uglavnom. Kada sam rodila drugo, prvo dijete je već bilo u vrtiću, tako da sam se mogla u potpunosti posvetiti bebi, do poslijepodne. A onda smo uključivali u šetnje i igre i starije dijete.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Nataša: Mamama bih savjetovala da se opuste, uživaju u djeci jer vrijeme brzo prolazi. Da ih maze i ljube. I da slušaju svoju intuiciju.

Nataša sa Vanjom Mišić / Photo credit: Dragana Ćulibrk

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Nataša: Za sad usklađujem posao i porodicu jer imam divne saradnike i pretpostavljene koji mi izlaze u susret. Pomažu mi i moji roditelji i sestra, i veoma sam im zahvalna.

MamaKlik: Možete li sa našim mamama podijeliti vaš najdraži a najbrži recept?

Nataša: Jedan od – mojoj djeci najdražih – a meni za pripremanje najbržih recepata je Bakin kolač, koji se peče u tosteru za galete. Sastojci: 3 jajeta, 200 g šećera, 400 g brašna, 1,5 dl ulja, 1,5 dl mlijeka, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer. Sve sastaviti. Po želji dodati cimeta, narendane kore od narandže ili limuna.

MamaKlik: Sve su mame superheroji, koje su vaše super moći?

Nataša: Moje super moći su dobra organizacija. 😀

MamaKlik: Vaš životni moto?

Nataša: “Sve će biti dobro!” i “Ko zna zašto je to dobro”.