Od sutra isplata decembarskih dječjih i materinskih dodataka

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske isplatiće dječji i materinski dodatak i pomoć za opremu novorođenčeta prije novogodišnjih i božićnih praznika, najavio je danas direktor Fonda, Nedeljko Jović.

Isplata dječijeg dodatka za decembar počeće sutra za 24.906 djece, za šta je obezbijeđeno 1.397.845 KM, dok je za isplatu 1.969 korisnika materinskog dodatka izdvojeno 140.840 KM, kao i 169.500 KM na ime isplate pomoći za opremu novorođenčeta za 678 beba čiji su roditelji podnijeli zahtjeve do 22. decembra.

Jović je rekao novinarima da je ova godina za Fond bila uspješna jer su ostvareni zacrtani ciljevi, redovno izvršene sve isplate, osim kašnjenja za refundaciju naknade plate budžetskim korisnicima koje traje duži niz godina.

“I u tom segmentu smo napravili pomak i smanjili dugovanja sa 10,8 miliona KM u prošloj godini na ostatak od 3,5 miliona maraka”, istakao je Jović.

Govoreći o novom Zakonu o dječijoj zaštiti koji stupa na snagu prvog dana naredne godine, Jović je rekao da su zadržana sva prava o dječijoj zaštiti iz prethodnog zakona i da je znatno prošireno pravo na materinski dodatak za nezaposlene porodilje.

“Materinski dodatak je postojao u starom zakonu i iznosio je 70 KM, a ostvarivao se uz određene cenzuse, a sada svaka nezaposlena porodilja ima pravo na materinski dodatak od 405 KM mjesečno, tokom godinu dana ili 18 mjeseci ako su u pitanju blizanci, treće i svako naredno dijete u porodici”, naveo je Jović.

Prema njegovim riječima, do sada se za materinski dodatak u Srpskoj izdvajalo više od dva miliona KM godišnje, u narednoj godini biće izdvojeno više od 16 miliona maraka, dok će svake naredne godine za isplatu materinskog dodatka biti potrebno oko 32 miliona KM.

“Ovo povećanje od 30 miliona KM potrebnih za isplatu materinskog dodatka govori o tome koliko je napravljen veći obuhvat i koliko je popravljena slika u tom segmentu i dovedena u ravnopravan položaj nezaposlena porodilja sa zaposlenom porodiljom“, istakao je Jović.

On je rekao da je novo pravo u zakonu i pronatalitetna naknada za treće i četvrto dijete, koje se do sada isplaćivalo odlukom Vlade i Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske kroz Fond za treće i četvrto dijete.

“Prava iz dječije zaštite u novčanom iznosu nigdje nisu umanjena, a imaćemo i blagi rast kod dječijeg dodatka koji je sada vezan procentima za najnižu platu u Republici Srpskoj”, zaključio je direktor Javnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske, Nedeljko Jović.

Srna.rs