Čuveni mjuzikl pred Banjalučanima

Projekcija filma “Pjevajmo na kiši” (Singin’ in the Rain) sutra će, s početkom u 19.30, biti održana na sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta Republike Srpske, nakon čega će uslijediti diskusija o ovom ostvarenju Džina Kelija i Stenlija Donena, koju će voditi banjalučki dramaturg Slaviša Radan.

“‘Pjevajmo na kiši’ jedan je od najpoznatijih holivudskih mjuzikla, a po mnogima i najbolji. Funkcioniše besprijekorno – skoro da mu je i nemoguće naći slabu tačku. Počevši od vrlo dobrog scenarija (koji je u većini sličnih filmova, usljed fragmentarnosti, obično najslabija karika), preko kvalitetne režije, veoma dobre glume, pa do izuzetnih plesnih tačaka savršene koreografije”, kaže Radan.

Dodaje da je, uzimajući u obzir navedeno, vjerovatno ogroman broj onih koji su negdje “zakačili” antologijsku scenu u kojoj Džin Keli pleše s kišobranom u ruci, a onda su se i prepustili uživanju u njoj.

“Scenario je izuzetno angažovan, kako za vrijeme u kojem je nastao, tako i dan-danas. Smješten u 1927. godinu (godinu nastanka zvučnog filma), tu tehnološku inovaciju koristi za stvaranje parodije na svijet filma i filmskih zvijezda uopšte”, ističe Radan.

Na kraju, naglašava on, nije zgoreg napomenuti onima koji film nisu ranije gledali, ali su gledali nedavno aktuelni “La La Land”, da sada imaju priliku da preko mjuzikla “Pjevajmo na kiši” steknu vlastiti uvid u vrijednost “La La Landa”.

Film “Pjevajmo na kiši”, snimljen 1952. godine, ranije je proglašen za najbolji mjuzikl svih vremena od strane Američke filmske akademije.

nezavisne.com