Ombudsman za djecu Dragica Radović o zaštiti djece od nasilja

Dragica Radović, ombudsman za decu RS / Foto Srna

Nedostaci u koordinaciji nadležnih institucija kada je u pitanju zaštita prava djece, vršnjačko nasilje i zaštita djece u predškolskim ustanovama samo su neki od zadataka koje je postavio novi ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović.

U razgovoru, za “Novosti”, naglasila je da je jedno od najvećih prava djeteta koje se krši, pravo na odrastanje u zdravoj porodici, i da je verbalno nasilje jedno od najčešćih oblika nasilja.

“Nasilje nad djecom, nažalost, i dalje obuhvata najveći broj predmeta koji se upućuju ka institucijama. Kako je sve češća pojava razvoda, suočavamo se s verbalnim nasiljem nad djecom. Svako nasilje prema bračnom partneru takođe je i nasilje prema djetetu. Djeca upijaju sve loše, negativne emocije, koje dugoročno ostavljaju posljedice na njihovo psihičko zdravlje”, dodaje Radovićeva.

Da li ste zadovoljni koordinacijom institucija koje se bave pravima djeteta?

“Nema dovoljno saradnje na liniji Centra za socijalni rad, bar kada govorimo o povredama dječjih prava. Sve institucije čekaju da neko drugi to odradi, pa nekada izostaje ta pravovremena reakcija. Ponekad roditelji ne znaju kako da se ponašaju prema djetetu koje je žrtva nekog oblika nasilja. Konkretno, naša institucija nadležna je da ukaže na nepravilnosti koje su učinjene na štetu nekog djeteta, a nakon toga, o pomenutom slučaju obavještavamo nadležna ministarstva.

NASILNIČKO PONAŠANjE

Kako spriječiti sve češću pojavu vršnjačkog nasilja?

“Nismo sigurno da li je ta pojava sve masovnija, prije bi se reklo da se češće o tome govori u posljednje vrijeme. Svakako, tu ključnu ulogu ima preventiva. Škole prepoznaju tu problematiku i znaju kako da postupaju kroz različite programe i radionice.”

Ko je odgovoran za slučaj u Banjaluci kada je u igraonici fizički napadnuto dijete?

“Trebalo bi se pozabaviti nadležnostima osnivanja takvih ustanova, time ko pokreće rad igraonica, ko ih osniva i pod kakvih uslovima, koja je zakonska regulativa koje se moraju pridržavati. U situacijama kada roditelj prepusti brigu o djetetu drugoj osobi, ono mora biti pod konstantnim nadzorom. U ovom slučaju dijete jeste bilo pod nadzorom, ali je izostala pravovremena reakcija. Roditelj koji je ostavio dijete pod tuđi nadzor je odgovoran za epilog te situacije. Mi smo, svakako, pokrenuli istragu u tom slučaju.

Koliko se mediji pridržavaju određenog kodeksa kada su u pitanju djeca?

“Insistiramo na tome da se ne objavljuju imena i fotografije djece, roditelja, porodične kuće ili škole koju dijete pohađa. Želimo da zaštitimo dijete od izlaganja javnim osudama, provokacijama i uvredama kada se nalazi u određenim situacijama.”

TRPI VIŠE OD 55 ODSTO DJECE

Prema podacima Unicefa, u BiH, odnosno RS, 55 odsto djece u dobi od dvije do 14 godina izloženo je fizičkom, nasilnom disciplinovanju. Kako pokazuju podaci MUP RS, samo u Republici Srpskoj godišnje se evidentira više od 600 djece koja su žrtve nasilja, a ono što zabrinjava je povećan broj zlostavljane djece u dobi do četiri godine.

novosti.rs