Utvrđeni Prijedlozi zakona o dječjoj zaštiti i o doprinosima

 Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o dječijoj zaštiti i Prijedlog zakona o doprinosima, oba po hitnom postupku.

“U najvećem dijelu odredbe predloženog teksta zakona o doprinosima odgovaraju odredbama važećeg Zakona o doprinosima, s tim što je u cijelosti izmijenjena sistematika Zakona, pa su odredbe predloženog teksta konciznije i jasnije”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Odredbama Zakona o dječijoj zaštiti povećava se i proširuje jedno od prava iz oblasti dječije zaštite – materinski dodatak, kojim se predlaže da umjesto dosadašnjih 70 KM mjesečno iznosi 405 KM mjesečno i to za svaku majku djeteta koja je u vrijeme rođenja djeteta nezaposlena, bez obzira na njeno ili imovinsko stanje njene porodice, navodi se u saopštenju.

Da bi za Javni fond za dječiju zaštitu bilo moguće finansiranje proširenog prava na materinski dodatak, predložena je izmjena visine obaveznog doprinosa za dječiju zaštitu, odnosno njegovo povećanje nominalno za 0,2 odsto, uz istovremeno smanjenje za taj iznos doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti.

Ovakva promjena, prema procjenama nadležnih organa, neće ugroziti finansiranje prava iz domena osiguranja od nezaposlenosti jer u tom iznosu Zavod za zapošljavanje Republike Srpske ostvaruje suficit, dodaje se u saopštenju.

Zakonom o dječijoj zaštiti uređuje se sistem dječije zaštite, korisnici prava, postupak za ostvarivanje prava i druga pitanja od značaja za sistem te oblasti zaštite, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnovšću.

Photo: Srna

Propisana prava se realizuju kroz novčana davanja i pružanjem usluga korisniku posredstvom centara za socijalni rad, odnosno službi socijalne i dječije zaštite kao prvostepenih organa i Javnog fonda za dječiju zaštitu kao drugostepenog organa.

Zakon o dječijoj zaštiti reguliše pitanja definisanja porodice i domaćinstva i način računanja reda rođenja djece radi ostvarivanja određenih prava iz predloženog zakona.

Utvrđena su prava iz dječije zaštite koja su od opšteg interesa i za čiju se realizaciju sredstva obezbjeđuju iz budžeta Fonda, i to za pomoć za opremu novorođenčeta, materinski dodatak, dodatak na djecu, refundaciju isplaćene naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva, te refundaciju isplaćene naknade plate za vrijeme rada sa polovinom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta do tri godine.

Zakonom je utvrđeno da se sredstva obezbjeđuju iz budžeta Fonda i za refundaciju isplaćene naknade plate za vrijeme rada sa polovinom punog radnog vremena radi pojačane njege i staranja o djetetu sa smetnjama u razvoju, zadovoljavanje razvojnih potreba djece i pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno dijete.

Pravo na pomoć za opremu novorođenčeta ostvaruje majka sa prebivalištem u Republici Srpskoj za svako novorođeno dijete u porodici bez obzira na materijalni status porodice i mjesto rođenja djeteta u iznosu od 250 KM.

Pravo na materinski dodatak ostvaruje nezaposlena majka u trajanju od 12 mjeseci, a za blizance i svako treće i naredno dijete, u trajanju od 18 mjeseci.

Pravo na materinski dodatak može ostvariti majka pod uslovom da ima prebivalište u Republici najmanje godinu dana prije rođenja djeteta, da je nezaposlena i da je na dan rođenja djeteta redovno prijavljena Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske. Pravo na materinski dodatak utvrđuje se u iznosu od 405 KM.

Zakonom je predviđeno da pravo na dodatak na djecu pripada djeci do navršenih 15 godina ako su na redovnom školovanju za drugo, treće i četvrto dijete u porodici, u zavisnosti od materijalnog položaja porodice, rasporeda rođenja i uzrasta. Ovo pravo može ostvariti majka ili otac ili druga lica u skladu sa zakonom.

Bez obzira na materijalni status porodice i red rođenja djeteta, dodatak na djecu se ostvaruje za svu djecu, ukoliko je nadležni organ priznao pravo djetetu na pomoć i njegu drugog lica u smislu Zakona o socijalnoj zaštiti do završetka redovnog školovanja, najduže do 26. godine, ukoliko je roditelj odnosno usvojitelj, korisnik prava na novčanu pomoć u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao i ukoliko je dijete pod starateljstvom.

Osnovica za utvrđivanje visine prava za dodatak na djecu je najniža plata u Republici Srpskoj u prethodnoj godini.

Pravo na dodatak na djecu za drugo dijete utvrđuje se u iznosu od devet odsto od osnovice, za treće dijete po redu rođenja u iznosu od 18 odsto od osnovice, dok se za djecu pod starateljstvom, djecu korisnike dodatka za pomoć i njegu drugog lica i djecu korisnika novčane pomoći utvrđuje u iznosu od 23 odsto od osnovice, navodi se u saopštenju.

Zakonom su propisani prihodi koji se računaju prilikom utvrđivanja uslova za ostvarivanje prava na dodatak na djecu, kao i cenzusi za ostvarivanje prava na dodatak na djecu.

Pravo na refundaciju isplaćene naknade plate za vrijeme korišćenja porodiljskog odsustva ima poslodavac, preduzetnik ili lice koje u vidu osnovnog zanimanja obavlja samostalnu profesionalnu djelatnost.

Zakonom o dječijoj zaštiti propisano je da naknadu plate za prvih 30 dana korišćenja porodiljskog odsustva licu obezbjeđuje i isplaćuje poslodavac iz vlastitih sredstava, a za narednih 11 mjeseci za prvo i drugo dijete, odnosno 17 mjeseci za blizance, treće i svako naredno dijete naknadu plate isplaćuje poslodavac, a isplaćena sredstva refundira Fond.

Pravo na refundaciju isplaćene naknade plate za vrijeme rada sa polovinom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta do tri godine ima korisnik prava na refundaciju za jednog od zaposlenih roditelja, odnosno usvojitelja ili lica kome je nadležni organ starateljstva povjerio dijete na staranje i njegu, ukoliko je djetetu prema nalazu ovlaštenog doktora medicine potrebna pojačana njega.

Pravo na rad za polovinom radnog vremena za jednog od zaposlenih roditelja sa pravom na naknadu plate za drugu polovinu radnog vremena je, takođe, pravo iz radnog odnosa propisano Zakonom o radu.

Predloženim Zakonom o dječijoj zaštiti regulisan je način i postupak refundacije naknade plate poslodavcima i rokovi za podnošenje zahtjeva za refundaciju.

Pravo na refundaciju isplaćene naknade plate za rad sa polovinom punog radnog vremena radi pojačane njege i staranja o djetetu sa smetnjama u razvoju ima korisnik prava na refundaciju za jednog od roditelja djeteta sa psihofizičkim smetnjama u razvoju, koje nije smješteno u zdravstvenu ili socijalnu ustanovu.

Pravo na rad sa polovinom punog radnog vremena za roditelje djece sa smetnjama u razvoju sa pravom na naknadu plate za drugu polovinu radnog vremena je pravo iz radnog odnosa propisano Zakonom o radu.

Pravo na pronatalitetnu naknadu za trećerođeno i četvrtorođeno može ostvariti majka sa prebivalištem u Republici Srpskoj za svako trećerođeno i četvrtorođeno dijete, bez obzira na materijalni status porodice i mjesto rođenja djeteta u jednokratnom iznosu od 600 KM za trećerođeno dijete i iznos 450 KM za četvrtorođeno dijete.

Na sjednici je i donesena odluka o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2018. godinu, kao i odluka o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2018. godinu.

Izvor: Srna