CPR i trening prve pomoći održan u školi za trudnice “Radosnica”

U bilo kojem trenutku možemo se naći u nemiloj situaciji u kojoj se očekuje da pružimo pomoć unesrećenim osobama te je vrlo važno znati kako se pravilno postupa u takvim trenucima. Prva pomoć predstavlja niz procedura i postupaka pomoću kojih pomažemo unesrećenima na mjestu događaja do dolaska službe hitne medicinske pomoći ili drugih kvalifikovanih zdravstvenih radnika.

Oživljavanje ili reanimacija ima smisla unutar nekoliko minuta jer sa prestankom disanja i/ili srčanog rada organizam ostaje bez kiseonika i ćelije odumiru.

Upravo iz tih razloga, trudnice su krajem oktobra imale priliku prisustvovati besplatnom treningu “CPR i prva pomoć”, koji je u okviru škole za trudnice “Radosnica” vodio BLS/AED instruktor pri Evropskom resuscitacijskom savjetu (ERC) i autor knjige “Principi prve pomoći” Saša Marković.

Trening se izvodio na demonstrativnim lutkama gdje su trudnice učile masažu srca i vještačko disanje, zavojima i gazama previjale su povrede glave i ekstremiteta, postavljale poveske, zaustavljale krvarenje i izvodile Heimlichov zahvat koji je neophodno poznavati prilikom gušenja stranim tijelom.

Takođe, dobile su niz korisnih savjeta šta da rade u situacijama kad nemaju medicinska pomagala ili se nesreća dešava negdje u prirodi. Obrađene su različite teme: opekotine, smrzotine, udar groma, strujni udar, ujedi životnja, ubodi insekata, febrilne konvulzije te im je prikazano mnoštvo korisnih procedura i postupaka.

“Kontinuiranom edukacijom u oblasti prve pomoći nastojimo podsticati i razvijati svijest građana na pružanje pomoći i samopomoći te ih ohrabriti i osposobiti za sprovođenje istih u svim nemilim situacijama, povredama i nepogodama koje se mogu desiti bilo kada i bilo gdje”, ističu iz škole za trudnice “Radosnica”.

Za informacije o budućim radionicama, pratite MamaKlik ili “Radosnicu” putem njenog facebook profila.