Privatni vrtići dižu cijene i do 20 odsto

Većina privatnih predškolskih ustanova u Republici Srpskoj ide ka povećanju cijena svojih vrtićkih usluga, a o tome se razgovaralo na posljednjem sastanku vlasnika privatnih vrtića.

Potvrdio je to juče za “Nezavisne” Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS i vlasnik jednog banjalučkog privatnog vrtića.

Neki vrtići u RS, kako saznajemo, poskupjeće čak i do 20 odsto, a neki koji su imali cijene kao državni već su korigovali svoj cjenovnik naviše.

“Koliko vidim, mnogi privatni vrtići najavljuju poskupljenje, a da li će oni to izvršiti – ja ne znam. To zavisi od privatnog sektora jer svaka ustanova je za sebe”, rekao je Buzadžija.

Prema njegovim riječima, nove cijene vrtićkih usluga znaće se već polovinom avgusta, do kada će se većina privatnih vrtića izjasniti i po svemu sudeći podići cjenovnik.

“Ako predškolska ustanova ‘Andrej’, na čijem sam čelu, bude dizala cijene, a vjerovatno hoće, to će stupiti na snagu od 1. januara 2018. godine”, rekao je Buzadžija.

Zbog primjene novog Pravilnika o ishrani mališana, koji je krajem prošle godine donio Institut za javno zdravstvo RS u saradnji sa resornim ministarstvima i UNICEF-om, uvedene su nove namirnice u ishranu djece, što, kako kažu u vrtićima, iziskuje dodatni novac.

Zbog toga su rukovodioci pojedinih privatnih vrtića i odlučili da podignu cijene, a nekoliko njih već je poskupjelo.

“Poskupljenje je neizbježno”, kaže Nagorka Govedarica, direktorica vrtića “Nova radost” iz Istočnog Sarajeva.

Prema njenim riječima, novi pravilnik koji su postepeno usvajali vrtići bez dileme će izazvati poskupljenje pa će umjesto dosadašnjih 220 KM, cijene u ovom vrtiću najvjerovatnije porasti za 20 odsto.

“Što se tiče hrane, mi nju sada plaćamo više za 20 do 30 odsto, i u svim privatnim vrtićima u Istočnom Sarajevu isto je stanje. Namirnice sada moraju biti sa deklaracijom i kupljene u trgovini”, rekla je Govedarica.

Dodala je da su dosad taj pravilnik usvajali djelimično, nastojeći tako zaštititi roditelje ne primjenjujući ga 100 odsto. Od 1. septembra trebalo bi ga, kako kaže, u potpunosti primjenjivati i to automatski znači povećanje cijena.

Aleksandra Malović, predsjednica banjalučkog Udruženja privatnih predškolskih ustanova, kaže da u njenim vrtićima “Miki Maus” neće doći do poskupljenja te da zasad nema informaciju o tome koji vrtići će korigovati cijene.

“Vrtić koji pohađa moje dijete nedavno je poskupio za 40 maraka. Cijena je bila u rangu sa državnim, a sada je 200 KM. Mislim da je sve preko toga previše za naš budžet i da i privatnim vrtićima treba dati subvencije umjesto što moraju podizati cijene”, rekao je Dejan T. iz Banjaluke, jedan od roditelja.

Cijene usluga banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje će i dalje biti 165 KM i tu neće doći do korekcija, potvrdila je Jelena Kurtinović, direktorica ove ustanove.

Ljiljana Radić
Izvor: www.nezavisne.com