Kako je biti mama u dvadesetim godinama?

Socijalnim promjenama i emancipacijom žena period prve trudnoće je značajno pomjeren, ali to ne znači da su se žene i biološki tome prilagodile.

BIOLOŠKI gledano, dvadesete su najbolje godine za majčinstvo, piše Index.hr.
U SAD su 1999. godine 23 odsto prvorođene djece rodile majke starije od 30 godina, za razliku od 1975. godine kada je takvih bilo samo pet odsto. Broj poroda majki starijih od 35 godina utrostručio se od ’70-ih godina. Međutim, tijelo se stalno mijenja i razvija pa postoje različitosti među trudnoćama u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama života.

Ovaj ćemo tekst posvetiti trudnoći u dvadesetima.

Pozitivne strane

Zdrave žene u ovoj dobi imaju najbolje šanse za začeće i nerijetko se dogodi da do začeća dođe već u prva dva mjeseca pokušavanja.

U ovom periodu je relativno nizak rizik od pobačaja (oko 10%), a trudnice u dvadesetima imaju najmanje komplikacija tokom trudnoće. Prednosti su i niži rizik od pojave hromozomskih poremećaja poput Downovog sindroma te, iz neobjašnjenih razloga, manji je i postotak poroda carskim rezom. Ukratko, dvadesete su godine biološki optimalne za trudnoću.

Uz to, u dvadesetim se još osjećamo svježe i poletno pa lakše podnosimo i brojne neprospavane noći uz dijete, u odnosu na žene u tridesetim godinama.

Mlađe su mame, uopšteno govoreći, manje opterećene i zabrinute te djeci daju nešto veću slobodu u odgoju i istraživanju svijeta.

Negativne strane

Za neke medicinske probleme je veća vjerovatnoća da će se pojaviti u ovoj dobi. Između 20. i 24. godine postoji blago povišeni rizik od preeklampsije, ali to je povezano s činjenicom da žene u toj dobi obično imaju prvu trudnoću, što je rizični faktor.

Žene u ranim dvadesetim godinama takođe imaju nešto veću šansu za donošenje djeteta premale težine na svijet, što je u najvećoj mjeri posljedica loših zdravstvenih navika. Na primjer, žene u dobi od 20. do 24. godine češće puše, lošije se hrane, odgađaju prenatalnu njegu te dobijaju na težini manje nego što je preporučeno od žena starijih od 25 godina. Dobra je stvar što se radi o navikama koje se mogu promijeniti te tako pozitivno uticati na zdravlje djeteta.

Iako je za zdravlje majke i djeteta najbolje zatrudniti u dvadesetim godinama, upravo je to period u kojem se žene školuju i grade karijeru.

Ako se trudnoća dogodi usred takvog karijernog puta, nerijetko se teško vratiti i uhvatiti tok sa ostalima koji nisu bili na porodiljskom, ne izostaju zbog bolesti djeteta, mogu raditi do kasno te imaju vremena da se dokazuju u poslu. Upravo zbog poslovnih početaka, žene u dvadesetim često nisu toliko finansijski stabilne kao žene koje već imaju siguran posao i unaprijeđenje iza sebe.