11 stvari koje vam niko nije rekao o porođaju

Ma koliko porođaj bio težak i bolan, ništa se ne može mjeriti sa osećajem kada prvi put ugledate svoje čedo. Međutim, svakako bi trebalo da se pripremite, kako vas neke stvari ne bi iznenadile.

Evo šta možete da očekujete, ali ne brinite ništa nije tako strašno i trajno:

Porođaj se ne završava rođenjem djeteta

Kada najzad vaša beba ugleda svjetlost dana, to ne znači da je napornom guranju došao kraj. Još malo ćete morati da se pomučite kako biste izbacili i posteljicu. Ali, ne brinite, to je mnogo lakše i brže od izlaska bebe.

Termini rođenja nisu pouzdani

Iako je trudnoća najljepše iskustvo, mnoge žene ipak jedva čekaju da se ona završi, zato sa nestpljenjem gledaju u kalendar i broje dane do termina kada je doktor rekao da treba da se porode. Međutim, ne nadajte se previše, samo pet odsto mama rodi svoju djecu baš onog dana koji je predviđen.

Epidural nije garancija da će porođaj biti bezbolan

Ako ste se odlučili za epidural, trebalo bi da znate da to ne znači sto odsto da ništa nećete osjetiti. Bol možda nećete osjetiti u stomaku, već na nekom drugom mjestu. Obratite se svom ljekaru ukoliko osjećate da su kontrakcije jako bolne, ali svakako znajte da vaše tijelo ne mora da bude u potpunosti utrnulo ako ste primili epidural.

Prije epidurala ne biste smjeli da jedete i pijete

Porođaj je sam po sebi težak, a ako se porađate praznog stomaka, onda je svakako još teži. Zato bi prije nego što odete u bolnicu trebalo da imate obilan obrok.

Moguće je da ćete se tokom porođaja ukakiti

Ovo je nešto što se dešava mnogo češće nego što žene zaista priznaju. Ako vam se dogodi, ne treba da se osjećate postiđeno, jer to nije nešto što ljekari nisu već vidjeli.

Benina koža nakon rođenja može biti ljepljiva

Mnoge bebe u trenutku rođenja izgledaju kao da su prekrivene istopljenim sirom, ali nemate razloga za brigu – njena koža ne otpada i neće ostati takva.

Bebe mogu da budu vrlo dlakave

Kada se vaša beba rodi, nemojte da se uplašite ako ima više dlaka nego što vi smatrate da je normalno. Mnoge bebe imaju tamne dlačice po rukama, leđima, ramenima… Ali i one će nestati.

Oblik bebine glave će se promijeniti

Ukoliko je beba rođena prirodnim putem, kosti njene glavice će se prilagoditi vaginalnom kanalu, pa će joj glava djelovati pomalo jajasto, ali nakon par dana sve će se vratiti u normalu.

Prije odlaska iz porodilišta dobićete masažu

Prije nego što sa svojom bebom napustite porodilište, babica ili ljekar će vas izmasirati, ali ta masaža može da bude prilično gruba, jer se mora utvrditi da li ste prestali da krvarite.

Možete dobiti posebne gaćice

Kući ćete možda otići u posebnom donjem vešu, tačnije pelenama za odrasle. Ovo se dešava samo u pojedinim bolnicama, a razlog je krvarenje koje kod nekih žena može da traje i šest nedjelja nakon porođaja.

Bebin pupak će izgledati čudno

Pupak nije uvijek slatka mala rupica. Pupčana vrpca se vezuje odmah po rođenju, ali djelić ostaje sa spoljne strane i trebaće neko vrijeme da skroz otpadne.

yumama.com