Prvi sati nakon poroda i činjenice koje se rijetko spominju

šta očekivati nakon poroda mamaklik mama porođaj

Obično kada se govori o prvim satima nakon poroda riječ je o bebi, njenom razvoju i svemu što slijedi, no malo se govori o majčinom tijelu.

Zato smo za vas napravili popis činjenica o kojima se gotovo nikada ne govori. Evo šta se dešava sa mamom nakon poroda:

  1. Nakon poroda osjećaćete se vrlo umorno

Bez obzira jeste li trpjeli trudove satima ili ste rodili carskim rezom, nakon poroda osjećaćete se vrlo umorno i gotovo svaki milimetar tijela će vas boljeti. To je sasvim normalno jer ste do prije nekoliko minuta koristili mišiće za koje niste znali ni da postoje.

2. Nećete odmah osjećati povezanost sa bebom 

Mnogi očekuju čaroliju pri prvom dodiru svoje bebe. No to nije tako. Umor, uzbuđenje i hormoni čine svoje. Tek nakon nekoliko sati ćete postati u potpunosti svjesni da je vaše maleno čudo došlo na svijet.

3. Bol nakon poroda

Nakon što rodite, kontrakcije se nastavljaju kako bi posteljica izašla iz vašeg tijela. Ovaj proces također je vrlo bolan. A bol se nažalost ne smiruje ni kada se tijelo umiri i sve bude gotovo.

4. Vaginalno krvarenje javlja se i nakon carskog reza

Većina žena je iznenađena kada nakon poroda carskim rezom nastupi krvarenje. Obično nije obilno kao nakon vaginalnog poroda, no traje jednako dugo, oko 4-6 sedmica.

5. Beba želi sve vrijeme da sisa

Sasvim je normalno da beba ima potrebu „vući“ sve vrijeme. Ujedno je to najbolji i najučinkovitiji način da uspostavite dojenje.

6. Vjerovatno ćete se jako znojiti

Zbog napora, ali i hormona koji još uvijek divljaju prekomjerno ćete se znojiti. Oboružajte se vlažnim maramicama i rezervnim spavaćicama.

7. I nakon porođaja ćete izgledati trudno

Nije realno očekivati da ćete iz bolnice izaći s tijelom supermodela. Većina žena se šokira koliko je velik stomak nakon poroda. Materica će se postepeno vraćati u svoje prvobitno stanje, koža se polako stezati, pa će se tako i stomak smanjivati.

8. Moguće je da nakon poroda dobijete na kilaži

Žene koje imaju izrazito dugo trudove obično dobivaju infuziju kako ne bi dehidrirale, tako da je moguće da malo i dobijete na težini zbog unesene tekućine.

9. Bebina glava će imati čudan oblik

Oblik bebine glave formira se nekoliko godina, ali već nakon nekoliko minuta će početi poprimati pravilan oblik. Kosti bebine lobanje nisu srasle kako bi glava, koja je ujedno i najveća, mogla proći kroz porođajni kanal.

10. Iako će vam se oči sklapati, nećete moći prestati gledati u dijete

Ne postoji dovoljno snažan umor koji bi oči majke odvojio od njezine bebe. Posmatraćete koliko kose ima, kakve oči, upoređivati bebu s partnerom i pričati, pričati i pričati…

Index.hr

8 stvari koje moraš zapamtiti kad si toliko umorna da gubiš razum

Hormoni nakon porođaja: Promjene, hormonska neravnoteža, poremećaji, posljedice i savjeti

Hemoroidi u trudnoći i nakon porođaja: Simptomi i liječenje