Dr Branimir Nestorović: Majke da ne čitaju na internetu nego da slušaju svoje instinkte

Screenshot: Vodic za roditelje yt

Dr Branimir Nestorović je načelnik Odjeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, profesor na Katedri za pedijatriju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i autor brojnih stručnih i popularnih knjiga. U gostovanju na televiziji “Hram” dr Nestorović je govorio o tome kako da roditelji očuvaju imunitet svoje djece:

“Situacija u Srbiji je danas takva da se za svaku sitnicu djeca vode ljekaru, potpuno nepotrebno piju ogromnu količinu raznoraznih lijekova, posebno antibiotika. Mi smo zemlja sa ogromnom potrošnjom antibiotika, gotovo osam puta većom nego neke zapadne zemlje. Ušlo je nekako u naviku, roditelji se plaše, nesigurni su. A razlog što se plaše je što ne vjeruju svojim instinktima kad je dijete u pitanju nego više vjeruju nekoj literaturi. Vi ćete stalno slušati kada dođe majka sa djetetom: „Pročitala sam na Internetu” ili „pročitala sam u nekoj knjizi”. Ja obično njima kažem – gledajte vaše dijete, vi ste mu majka, vi ste ga rodili, devet mjeseci je bilo u vašoj utrobi, komuniciralo s vama, i vi treba da znate ša ono osjeća. Pustite knjige, pustite sve ostalo!

Djeca mnogo slabijeg zdravstvenog stanja nego ranije

Drugi faktori su jedna jako loša ishrana i način života. Moderna elektronska sredstva djeci koja imaju bujnu maštu potpuno oduzimaju imaginaciju. Igrice, crtani filmovi – to je pasivna zabava, veoma privlačna. Malo je bavljenja sportom, skoro nikakvog kretanja. Sve zajedno, danas su djeca mnogo slabijeg zdravstvenog stanja nego recimo moja generacija.

Danas je potpuno jasno da zdravlje najviše zavisi od ishrane, prvenstveno od prirodnih namirnica koje treba uzimati. Sintetski vitamini i preparati ne mogu da nadoknade ono što niste pojeli. Sintetski vitamin C je 14 puta slabiji od prirodnog, plus je njegovo dejstvo pod znakom pitanja. To što će dijete popiti dve tablete vitamina – ni izdaleka niste ništa uradili.

Bakterije u crijevima kritičan faktor razvoja imuniteta

Ono što je sad potpuno osvojilo nauku je tzv. crijevna flora. Mi smo saznali da su naše bakterije u crijevima kritičan faktor razvoja imuniteta kod ljudi. Sad je objavljen članak o tome da crijevna flora majke utiče na imunitet djeteta. Šta to znači za roditelje? Što manje antibiotika! Djeca koja često dobijaju antibiotike do dve godine imaju gomilu problema sa zdravljem kasnije, to je sad potpuno jasno. Od gojaznosti, preko alergijskih bolesti… Mi imamo u crijevima oko 3 kilograma bakterija i one svašta rade pozitivno u našu korist. Mi treba da ih čuvamo. Kažu da su najveće bogastvo koje steknete u životu vaše crijevne bakterije. Čovjek ima od 800-1000, a ako je baš srećan čovek i 1200 vrsta tih bakterija. Kad padnete da 200, onda počinju teške bolesti. Mi danas znamo da morate da čuvate te bakterije. I tu sad dolazimo do onog što mene fascinira, a to su te drevne mudrosti naših baba i deda – bijeli luk koji je najbolji izvor probiotika na svijetu, a oni su hrana za korisne bakterije.

Zelena učionica