Nova pravila na Facebooku: Da li vam je ‘doletjela’ raketa?

Dok jedni razmatraju da li se sa novim Facebook pravilima sprečava širenje informacija na društvenim mrežama, koje su predstavljale novi oblik digitalne agore, a drugi nagađaju da li su izmjene motivisane isključivo dodatnom zaradom ove kompanije, obične korisnike će nove okolnosti žešće da nerviraju jer ćemo ubuduće da živimo dvije odvojene virtuelne realnosti. Kao da nam jedna nije bila dovoljna. O čemu se uopšte radi?

Do sada ste na News Feed-u dobijali informacije od svojih prijatelja i stranica koje ste pratili, ali će sadržaji stranica ubuduće biti prebačeni na Explore Feed sekciju sa ikonicom rakete.

Od 19. oktobra Facebook sve označene stranice i omiljene sadržaje korisnika prebacuje u novu sekciju Explore Feed. Objave vaših prijatelja i dalje će biti prikazivane i okviru News Feed-a.

Šta to znači?

To znači da će samo stranice koje plate reklamu moći da dopru do vas kao korisnika, odnosno sponzorisani postovi stranica pojavljivaće se regularnom News Feedu svoje ciljne grupe. Sve druge fun stranice koje smo svakodnevno pratili ostaju u sijenci, odnosno “u ladici” paralelnog Explore Feeda (onog famoznog, sa raketom). Teško da ćemo se prebacivati “sa zida na zid” kako bismo pratili i prijatelje na fejsu, i medije i javne ličnosti ili brendove koje favorizujemo. Međutim…

Kao dobra stvar navodi se to što će Explore Feed ubuduće predlagati stranice koje bi vam se mogle dopasti, a da ih niste ranije pratili.

Ruku na srce, ni sa starom verzijom Facebooka niste dobijali više od 20% objava stranica koje volite na svom News Feedu. U posljednje vrijeme uglavnom su iskakali sponzorisani postovi i postovi stranica koje ste podesili na “see first”. Korisnici se nadaju da će “see first” opcija imati smisla i sa novom verzijom Feeda. Ostaje nam da vidimo, s obzirom na to da je cijela stvar još uvijek u fazi Zuckerbergovog eksperimenta.

I na kraju, ako ste među onima koji još uvijek nisu dobili ikonicu Facebook rakete odnosno Explore Feed (a vjerovatno jeste, čim čitate ove redove), ne radujte se previše – vjerovatno vam doleće u skorije vrijeme.