Da li kolagen u ishrani može da promijeni izgled kože?

Kolagen je protein koga najviše imamo u svom organizmu i koji je glavni “sastojak” naše kože. On je zaslužan za oporavak oštećene kože, ali i mladalački, zategnuti izgled. Jednostavnije rečeno  – zahvaljujući kolagenu naše lice izgleda dobro. U posljednje vrijeme se sve više priča o kolagenskom prašku koji se dodaje ishrani i koji ne košta malo… Da li ovaj suplement zaista ima vidljivi uticaj na našu kožu?

Sve više poznatih ličnosti i uticajnih žena sa Instagrama počinje s dodavanjem kolagena u ishranu. Da li ovaj prah zaista može pomoći našoj koži da izgleda sjajnije i ljepše?

Dermatolozi kažu da se njegovim konzumiranjem ne može mnogo toga postići zbog toga što se molekul kolagena razgrađuje u želudačnoj kiselini. Međutim, ako imate izuzetnu suhu kožu i preko 30 godina – može vam pomoći, ali u baš malim količinama – pokazale su studije.

Najbolji način da osvježite kožu, spriječite nastajanje dubokih bora i održite mladolikost jeste da imate izbalansiranu ishranu.

“Ako imate ovakvu ishranu koja uključuje hranu bogatu proteinima, vaše tijelo će te nutrijente pretvoriti u esencijalne amino kiseline koje su potrebne za zdravlje kako kože, tako i kostiju. Dalje se isti nutrijenti šalju u krvotok, pretvaraju u kolagen i direktno u dermis – najdublji dio kože”, rekao je Craig Austin, poznati njujorški dermatolog. Ovo znači da u toku sedmice treba da unosite kinou, meso lososa, jaja, meso poput ćuretine, orašaste plodove i mahunarke.

Kada je u pitanju kozmetika, proizvodi na bazi retinola dosta mogu da pomognu jer dokazano poboljšavaju proizvodnju kolagena, dok kreme sa zaštitnim faktorom štite kolagen od razgradnje zbog sunčevih zraka i velikog zračenja.

Zaključak: kolagen u vidu suplemenata ne daje velike rezultate jer se u stomaku razgrađuje, dok bogata, izbalansirana ishrana i kozmetika na bazi retinola imaju dokazano veliki i vidljivi efekat.

banjalucanke.com (večernje novosti)