Mama intervju: Danijela Trgovčević Stević

Danijela Trgovčević Stević je poznata Bijeljinka koja svakodnevno brine o svoje dvije djevojčice, Emi i Niki, ali i o četrdesetoro tuđe – ona kaže svoje – djece u vrtiću “Kolibri”. Danijela je mama i supruga, velika žena i veliki drugar. Uvijek je nasmijana i uvijek u žurbi.

Po struci je ekonomistica i direktorica vrtića “Kolibri”, koji je njen vlastiti projekat. U trenutku kada je postala majka, ostala je bez posla u kompaniji u kojoj je provela godine. Vrtić je u početku bio samo ideja i Danijelina želja da nekako poveže posao i vrijeme koje će da provede sa svojim blizankinjama. I uspjela je u tome. Danijela je živi dokaz da mame mogu sve.

MamaKlik: Kada počinje a kada završava Vaš dan?

Danijela: Dan mi počinje oko pola 6 ujutru buđenjem i spremanjem za posao i vrtić. Završava se kasno uveče, nakon uspavljivanja djece i završavanja tekućih kućnih obaveza.

MamaKlik: Koji Vam je nadraži dio dana?

Danijela: Najdraži dio dana je svaki dio koji provedem bezbrižno sa djecom.

MamaKlik: Imate li vremena za sebe i kako ga provodite?

Danijela: S obzirom na to da imam trogodišnje bliznakinje, a pritom sam i zaposlena, od njihovog rođenja pa do danas za sebe imam veoma, veoma malo vremena. Provodim ga uglavnom sa prijateljima, ali su ti trenuci izuzetno rijetki.

MamaKlik: Vaše vrijeme sa kćerkicama izgleda…?

Danijela: Svaki trenutak sa mojom djecom je prava avantura. One su izuzetno pametne, ali i izuzetno nemirne i radoznale. Traže punu pažnju i potrebno je jako puno strpljenja, snage i posvećenosti, ali je sve to što dobijam od njih, zauzvrat, neprocjenjivo.

MamaKlik: Kako ste odreagovali kada ste saznali da ste u drugom stanju?

Danijela: Trudnoća je bila dugo isčekivana. Djeca su začeta vantjelesnom oplodnjom i samim tim, emocije su bile burne. Mješavina radosti, ushićenja, ponosa ali i straha od jednog sasvim novog načina života.

MamaKlik: Kako je prošla Vaša trudnoća?

Danijela: Trudnoća je bila jako teška i komplikovana. Samim tim što je blizanačka, nosila je sa sobom dugačak niz tegoba. Završena je prijevremenim porodom, ali se, na svu sreću, sve završilo u najboljem redu.

MamaKlik: Kako biste opisali vaše prve dane sa bebama?

Danijela: Period nakon porođaja je vjerovatno najteži period u mom životu. Djeca su rodjena u 8. mjesecu trudnoće i skoro dva mjeseca provela u inkubatoru. Tih dana se nerado sjećam.

MamaKlik: Šta savjetujete drugim mamama?

Danijela: Drugim mamama savjetujem da slušaju svoje srce i da ga maksimalno otvore svojoj djeci. To je jedina garancija obostrane sreće i zadovoljstva.

MamaKlik: Kako uspijevate uskladiti posao/karijeru i porodicu?

Danijela: Rođenje djece me je nagnalo da nakon 15 godina rada promjenim profesiju. Sada vodim predškolsku ustanovu. Moje djevojčice su uvijek uz mene i smatram da sam samim tim privilegovana u odnosu na ostale zaposlene mame.

MamaKlik: Vaš životni moto?

Danijela: Prihvati zivot onakvim kakav jeste i ne gledaj unazad.