U susret Nedjelji djeteta

Photo: banjaluka.rs.ba

U Banjaluci će brojnim manifestacijama biti obilježena “Nedjelja djeteta” a, između ostalog, Udruženje “Sva djeca svijeta” organizovaće sedmodnevnu manifestaciju “Čarobni grad”.

Manifestacija, koju je i ove godine podržao Grad Banja Luka, počeće u ponedjeljak, 2. oktobra, kada će djeca Banje Luke preuzeti ključeve grada od gradonačelnika Igora Radojičića i simbolično upravljati gradom tokom “Nedjelje djeteta”.

– Obilježavanje Nedjelje djeteta provodi se u većini evropskih zemalja sa ciljem da se promovišu osnovni ciljevi UN Konvencije  o pravima djeteta – rekli su iz nadležnog Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport.

Pripreme za obilježavanje dječije nedjelje uveliko traju u banjalučkim vrtićima.

Photo: banjaluka.rs.ba

– Dječja nedjelja je prva manifestacija sa kojom počinjemo ovu radnu godinu. Zato mi već uveliko učimo, slikamo i pripremamo se da pokažemo šta znamo, šta želimo, šta tražimo od našeg odraslog svijeta. Mi samo tražimo da se poštuju naša prava, a šta znamo to ćete imati priliku vidjeti u prvoj nedjelji oktobra – poručili su iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Do 8. oktobra, do kada traje obilježavanje Nedjelje djeteta, planirano je i održavanje okruglog stola o temi zaštita djece i dječijih prava u Centru za socijalni rad, podjela promotivnog materijala građanima, dok je centralna manifestacija “Čarobni grad” planirana za petak, 6. oktobar.

Inače, sva djeca Banje Luke se pripremaju da obilježe nedjelju dječijih prava na sebi svojstven način, uglavnom zabavnim programom koji pripremaju u svojim školama i vrtićima.

Dječja nedjelja održavaće se i u drugim gradovima BiH.