Festival lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2017”

Photo: facebook.com/NevidTeatar

Predstava “Bubamarac” Pozorišta lutaka “Pinokio” iz Beograda otvoriće u nedjelju 18. međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2017”, koji će u Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu trajati do 6. oktobra.

Odlukom savjeta ovogodišnjeg festivala, plaketa “Zlatna anima Radoslav Lazić” za doprinos razvoju pozorišne umjetnosti dodijeljena je Branislavu Milićeviću Kockici, za sveukupno pozorišno stvaralaštvo za djecu.

U duhu rođendanskog slavlja, Savjet festivala odlučio je da se plaketa “Zlatna anima Radoslav Lazić” za doprinos razvoju festivala dodijeli generalnom pokrovitelju festivala Ministarstvu prosvjete i kulture RS, za pomoć u jednoj od najznačajnijih misija festivala, školovanju mlade pozorišne publike.

Moto ovogodišnjeg festivala “Lutkarski bal punoljetstva” najavljuje šest festivalskih dana, koji će biti u znaku lutkarstva i lutkarske umjetnosti.

“‘Lut fest’ će biti pravi bal lutkarstva, koji će okupiti najznačajnija imena lutkarske umjetnosti i kroz bogat takmičarski i prateći program na glamurozan način, kroz velike lutkarske spektakle, veliki maskenbal na otvorenom, laboratoriju lutkarstva, poslati jednu značajnu poruku o srećnom djetinjstvu bez nasilja i granica, o tome koliko je pravo prijateljstvo važno, koliko je bitno da njegujemo prave vrijednosti i borimo se za zdrav životni stil, da se zlo rađa iz neznanja, siromaštva i straha”, naveo je Vitomir Mitrić, direktor festivala.

Pored “Pinokija”, publici će se predstaviti “Nevid teatar” i Gradsko pozorište “Jazavac” iz Banjaluke, Pozorište lutaka Mostar, Pozorište lutaka Niš, Dečije pozorište Subotica, Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, Lutkarsko kazalište Mostar, Pozorište “Tuulevski” iz Estonije, Zavod federacija Ljubljana i Gledališče “Glej” iz Slovenije, Lutkarsko pozorište “Kairo” iz Egipta i Otvoreni teatar Mostar.

nezavisne.com