Kako popraviti imunitet

ZAŠTO DOLAZI DO PADA IMUNITETA I ŠTA MOŽEMO URADITI ZA DIJETE, VJEČITO JE PITANJE RODITELJA. RAZLOG ZA TO JE NEDOVOLJNO RAZVIJEN IMUNOSISTEM DJETETA I TAKO JE SVE DO PUNIH 12 GODINA ŽIVOTA, A NA SVE OSTALE UZROKE MOŽEMO UTICATI.

Djeca u vrtićkom uzrastu su posebno osjetljiva, borave u kolektivu, izloženi su bakterijama i virusima, te dolazi do pada imuniteta. Donosimo prijedloge za podizanje imuniteta:

  • Redovna i pravilna ishrana – Ishrana koja se sastoji od tri glavna i dva međuobroka je obavezna za djecu. Ona podrazumijeva zdrave obroke na bazi voća i povrća, mliječne proizvode i meso. Šećeri, tijesta i grickalice se trebaju izbaciti iz upotrebe iz razloga što smanjuju stvaranje antitijela potrebnih za dobar odbrambeni odgovor organizma.
  • Unošenje dovoljne količine tečnosti – Veoma je bitno unositi što više tečnosti ali u vidu biljnih čajeva, sokova od svježeg voća i povrća ili vode. Napitke vještački proizvedene kao i gazirane napitke treba izbaciti iz upotrebe ili izbjegavati. Mlijeko i mliječni
    • proizvodi, naročiti jogurti sa dodatkom probiotika su korisni za djecu. U slučaju bolesti unos tečnosti treba udvostručiti.
    • San – San u trajanju od osam do deset sati zavisno od uzrasta je vrijeme potrebno za spavanje. San je potreban zbog pravilnog lučenja hormona rasta, odmora i oporavka organizma od dnevnih napora i jačanja cijelog organizma.
    • Boravak na svježem vazduhu – Boravak vani je blagotvoran za dječiji organizam pogotovo u zimskom periodu kad su djeca više u zatvorenim i slabo provjetrenim prostorijama. Koncentracija virusa je uvijek najveća u zatvorenim prostorima u kojima boravi više djece. Oni mogu biti uzročnici respiratornih infekcija i alergija. I pola sata boravka vani puno utiče na zdravlje djeteta.
    • Fizička aktivnost – Pola sata dnevno je optimalno vrijeme koje treba posvetiti fizičkoj aktivnosti djeteta. Da li će to biti šetnja, vožnja bicikla, ili neki sport izbor je na vama a treba da odgovara i afinitetima djeteta. Prilikom fizičke aktivnosti poboljšava se cirkulacija, ubrzava rad srca i dijete se psihički bolje osjeća.
    • Redovna lična higijena – Higijena je pola zdravlja. Redovna lična higijena, a naročito higijena ruku kod djece može smanjiti rizik od infekcija raznih vrsta na pola.
    • Vakcinacija – Vakcinacija je veoma važna i roditelji treba da prate kalendar imunizacije i slušaju savjet ljekara jer zahvaljujući tome umanjuju rizik od bolesti. Ukoliko se odbije vakcinacija djeteta roditelj je taj ko je odgovoran za rizik i posljedicu bolesti.
    • Dodaci ishrani – Dodaci ishrani u vidu vitamina i minerala mogu puno pomoći da se nadomjesti nivo vitamina i minerala koji se ne unese putem hrane. U njima se takođe nalaze neki sastojci koje teško možemo unijeti kroz ishranu u dovoljnoj količini. Svako uzimanje dodataka ishrani treba biti po preporuci ljekara. Kod biljnih preparata je takođe potreban savjet jer neinformisanošću možemo uraditi suprotno. Poznato je da neke preparate djeca treba da koriste u drugim dozama i da su neki preparati kod djece izazivači alergija. Na tržištu postoje sirupi za djecu namjenjeni podizanju imunitete. Najbolje ih je uključiti po preporuci ljekara. Na podizanje imuniteta blagotvorno djeluje uzimanje meda i preparata od meda -propolisa. Prolopolis može izazvati alergiju pa treba obratiti pažnju kod uzimanja.

    Uz malo truda možemo osnažiti dječiji imunosistem. Budite raspoloženi kad ste sa svojim djetetom. Stres i loše raspoloženje takođe utiče na imunitet, pa je dobro raspoloženje jedna od stvari koja može pomoći.